8 Jula, 2024
BalkanSrbijaTurizam

Projekat “Mitska i fantastična bića Golupca“

Krajem novembra u Golupcu je održana prezentacija projekta „Mitska i fantastična bića Golupca“. Zahvaljujući inovativnom pristupu promociji kulturnog nasleđa, uz pomoć savremenih tehnologija oživljena su tri mitska bića i ispričane tri legende. Projekat je utoliko zanimljiviji što je inspirisan pričama jedne bake.

„Ovo je priča koju smo krenuli da pričamo još 2014. godine. To je priča o mitskim bićima, o legendama, o nematerijalnom kulturnom nasleđu Golupca i celog našeg regiona, Đerdapa i Donjeg Podunavlja. Te 2014. godine našli smo jednu baku koja je sjajno pričala priče i ona je ispričala priču o zmaju. Taj zmaj je danas naš glavni lik, okosnica celokupne priče o mitskim bićima. Baka Dragica je sjajan narator i inspiracija za festival i za Zmajevo selo koje se održava u okviru Sajma Dunava. Zmajevo selo je jedan kutak na festivalu koji je namenjen prevashodno deci i pričanju priča našeg kraja.“ – izjavila je Jelena Petrović, direktorka Turističke organizacije Golubac i autorka projekta.

Ovo nije prvi put da se u Golupcu nematerijalno kulturno nasleđe predstavlja na savremen način i približava novim generacijama. Pre nekoliko godina urađena je mobilna aplikacija kroz koju su bake iz Golupca pričale legende. Danas se priče i legende prezentuju kroz projekcione sprave i holograme.

Tekst: serbia.travel

Foto: tvrdjavagolubackigrad.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *