8 Septembra, 2024
AktuelnoZanimljivosti

Homoseksualac u braku sa Amerikancem novi lider grčke SIRIZE!

Stefanos Kaselakis (35), prvi je lider neke stranke u Grčkoj koji se otvoreno deklarisao kao homoseksualac i koji je u braku sa Amerikancem Tajlerom Makbetom. Uspio je da pobijedi bivšu ministarku rada Ahcioglu, koja je bila favorit, a ujedno i prva žena koja se nadmetala za vođenje SIRIZE.

Izbog novog predsjednika stranke uslijedio je nakon što je ljevičarska Siriza na izborima ovog ljeta pretrpjela dva teška poraza od konzervativne Nove demokratije, zbog čega je njen donedavni lider, bivši grčki premijer Aleksis Cipras podnio ostavku poslije 15 godina na čelu stranke.

Novi lider Sirize svojevremeno je zaradio nadimak “zlatni momak” zato što je radio kao investicijski bankar u globalnoj bankarskoj grupaciji Goldman-Saks. On je sve do proljeća ove godine živio u SAD i ima veoma malo iskustva sa grčkom političkom scenom, a njegov je uspon na čelo vodeće opozicione partije u toj zemlji bio šokantno brz.

On je sebe u kampanji opisivao kao ljevičara patriotu koji želi da ponovo obnovi “grčki san”. Rekao je i da namjerava da ukine obavezan vojni rok, da ga zamjeni radom za zajednicu, i da uvede profesionalnu vojsku. Rekao je da želi da LGBTQ+ osobe mogu da se vjenčavaju i usvajaju djecu.

Tekst: vijesti.me

Foto: rpn.gr/cflvdg.avoz.es

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *