23 Jula, 2024
BalkanBosna i HercegovinaTurizam

Možda najljepše u BiH: Prokoško jezero u čudesnoj prirodi

Često kada pričamo o Bosni i Hercegovini, spominjemo tu nevjerovatnu prirodu kojom se toliko ponosimo. Pričamo o jezerima i rijekama. Vodopadima i planinama od kojih zastaje dah. A nekako mi se čini da ta priroda nigdje ne dolazi toliko do izražaja kao ovdje – na Prokoškom jezeru. Zaista to mislim, otkriva bh. putopisac Robert Dacešin, koji o svojim putešestvijima piše na blogu RIO priče sa putovanja, a pratiti ga možete i na YouTubeu, piše portal ”Pun kufer”.

Prokoško jezero smjestilo se na planini Vranici, gdje leži na 1.636 metara nadmorske visine. Nalazi se u blizini Fojnice, od koje je udaljeno oko 22 kilometra. Jezero je poznato i po tome što su na njemu pronađene endemične vrste flore i faune, a postoji čak i priča da se u njemu još nalazi endemični primjerak vodozemca tritona.

– Ovo je bez dileme jedno od najljepših mjesta u prirodi koje sam imao priliku vidjeti u Bosni i Hercegovini i jedno od rijetkih gdje možete uživati u čistoj i gotovo netaknutoj prirodi, a opet imate sav komfor koji vam je potreban. Naime, noćenje u vikendicama možete pronaći za oko 50 – 70 KM, a u njih može stati i do 10 ljudi. Vikendice su zaista lijepo sređene i opremljene, sa svim potrebnim sadržajem koji vam može trebati, kao i jako dobrim grijanjem, jer noći na planini, koliko god posebne bile, često su dosta hladne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Upoznaj Balkan (@upoznajbalkan_)

A kada ujutro ustanete, umijete se hladnom izvorskom vodom i krenete u šetnju, dočekat će vas pravi mali raj. Postoji li nešto ljepše nego probuditi se uz savršen pogled, sjesti na drvene klupe, izvaditi hranu koju ste spremili i doručkovati s dragim prijateljima, uživajući u svoj ovoj ljepoti. Iako smo nosili svoju hranu i roštiljali ovdje, lokalci će vas ponuditi domaćim sirom i kajmakom, pitom ili hljebom ispod saća, tako da se ne morate previše opterećivati oko toga.

Jedna od aktivnosti koju svakako preporučujem je penjanje na planinu Vranicu i osvajanje nekoliko njenih vrhova, koji se nalaze zaista blizu jedan drugog. Kako ste već prilično visoko, neće vam trebati duže od dva sata da se popnete na vrh viši od 2.000 metara, a uspon zaista nije težak, te tokom čitave šetnje imate priliku uživati u prelijepoj prirodi koja vas okružuje sa svih strana. Mi smo se popeli na dva vrha, Krstac te Nadkrstac, koji predstavlja i najviši vrh Vranice, sa visinom od 2.112 metara. Ovo je isto tako i peti najviši vrh u našoj zemlji – otkriva Robert.

Vjerovatno jedini problem vezan za posjetu Prokoškom jezeru je loš makadam u dužini od 18 kilometara.

Tekst: avaz.ba

Foto: avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *