25 Juna, 2024
AktuelnoSrbijaZanimljivosti

Prvi put sa Sekom na maturu – umesto sama, Mia će sa Sekom Aleksić na proslavu

Slučaj devojčice romskog porekla iz Vrbasa, koja se suočila sa vršnjačkim nasiljem i diskriminacijom u OŠ “Petar Petrović Njegoš”, podigao je buru u javnosti nakon što su na društvenim mrežama objavljeni detalji ovog incidenta, ali je i izazvao ogromnu podršku ljudi u regionu i nekoliko javnih ličnosti iz Srbije.

Pre nekoliko dana, folk pevačica Seka Aleksić je objavila na svom tviter profilu da će ona povesti devojčicu na maturu, kako ne bi išla sama, što je bila jedna od prvih opcija nakon što je školski drug koji je trebalo da je prati na proslavu to odbio.

Nakon toga se oglasila direktorka škole koja je napala javnost za „udar na institucije“ i „destabilizaciju države“ saopštivši da če na maturu devojčicu pratiti njen razredni starešina. U međuvremenu su roditelji devojčice iz Vrbasa kontaktirali Seku Aleksić i dogovoreno je, kako je pevačica i ponudila, da joj ipak ona bude pratilac na svečanosti završetka osmogodišnjek školovanja.

Seka Aleksić se povodom toga ponovo oglasila na tviteru kratkom objavom u kojoj kaže: „Djevojčica iz Vrbasa Mia, i njeni roditelji vas sve pozdravljaju, zahvaljuju se na podršci i Mia je presrećna jer ću ja biti njena pratilja na maturi.“ Objava je za manje od 24 sata postala viralna, naišla je na opštu podršku dostigavši više od 10 hiljada „sviđanja“.

Podsetimo, javnost je za slučaj saznala iz objave prijatelja oca devojčice u kojoj je navedeno da su učenici osmog razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš” u Vrbasu svojoj drugarici iz razreda zbog njenog romskog porekla “poklonili” parče žice uz reči: “Tvoji svakako skupljaju bakar, pa da doprinesemo”. Time, međutim, ova alarmirajuća situacija u kojoj se devojčica našla nije počela niti je završena, budući da je nakon toga dečak koji je trebalo da ide sa njom na maturu od toga odustao “kako ga drugovi iz razreda ne bi zadirkivali”.

Direktorka škole je isprva za medije potvrdila da je do slučaja došlo, a juče popodne, nakon što su se u podršku devojčici oglasile brojne javne ličnosti među kojima i pevačica Seka Aleksić, košarkaš Vladimir Štimac i glumac Amar Mešić, i škola je izdala saopštenje.

Čitav slučaj je kulminirao na društvenim mrežama, gde je niz poznatih ličnosti ponudio pomoć i podršku devojčici, pa i odlazak sa njom na maturu, ali i zvaničnim saopštenjem škole u kome se, osim o slučaju, govori i o “ideji destabilizacije države” i “nastavku udara na institucije”.

U saopštenju, koje potpisuje direktorka, ističe se i kako “skupina nemoćnih, frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države nastavlja udare i na institucije pravljenjem lažnih uzbuna koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije”.

Dalje piše kako je “nakon novinskih natpisa majka pozvana u školu i izjavila je da devojčica više nema sličnih problema i da sa istim drugarima sada funkcioniše bez problema”.

“Zaključak škole je da se učenica druži sa svima iz odeljenja i da apsolutno nema tenzija. Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi, što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio”.

Ipak, tačku na ceo događaj stavila je folk pevačica Seka Aleksić koja će biti pratilja devojčici na maturi što je naišlo na opšte odobravanje javnosti!

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: twitter.com/poslednjilet/Screenshot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *