25 Juna, 2024
AktuelnoSrbija

Danas novi protest “Srbija protiv nasilja” u Beogradu. Stižu i poljoprivrednici!

Protest “Srbija protiv nasilja”, na koji je pozvao deo parlamentarne opozicije, održaće se danas ispred Skupštine Srbije po treći put.

Protestom se traži smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi sa kojih se, prema tvrdnjama organizatora, “širi mržnja, nasilje i strah”, i traži se ukidanje emisija koje promovišu nasilje.

Na ranija dva protesta traženo je i zakazivanje sednice skupštine Srbije na temu bezbednosti, a sednica je počela u četvrtak.

Zahtevi su pročitani i na početku prethodna dva skupa ispred Skupštine Srbije.
Na prvom protestu, u ponedeljak 8. maja kolona s učesnicima protesta od skupštine se uputila do vlade, dok su na drugom protestu u petak, 12. maja učesnici otišli do mosta Gazela koji je, kao i auto-put do NIS-ove pumpe na Novom Beogradu, bio u dvočasovnoj blokadi.
Prema ranijim najavama organizatora, danas nije u planu blokada auto-puta.

Četvrti je dan i protesta poljoprivrednika u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Poljoprivrednici iz Šumadije koji su traktorima krenuli za Beograd na protest ispred Vlade Srbije, proveli su noć u blizini naplatne rampe Požarevac gde čekaju da im se danas pridruže kolege iz Stiga i istočne Srbije.

Prema informacijama iz Požarevca, poljoprivrednici iz Braničevsog okruga čekaju ispred mosta na Velikoj Moravi da im policija dozvoli prelazak traktorima, kako bi nastavili put prema Beogradu.

Vođa protesta šumadijskih poljoprivrednika Milan Milošević rekao je FoNetu da policija opstruiše njihov poduhvat i da su juče zbog različitih kontrola i plaćanja kazni izgubili oko tri sata vremena.

„Ipak se nadamo da će danas biti profesionalniji prema nama jer i njihova deca piju mleko. Idemo u Beograd u najboljoj nameri da upozorimo Vladu da postojeća kriza preti da potpuno uništi poljoprivrednu proizvodnju, i ostavi bez hrane svu našu decu“, rekao je Milošević.

Na protest pod sloganom “Srbija protiv nasilja” pozvale su 5. maja poslaničke grupe Demokratske stranke, Narodne stranke, Zeleno-levog kluba, Moramo – Zajedno i Ujedinjeni, a protest je podržala i grupa Dveri, a naglašeno je da protest nije stranački.
Tekst: 021.rs/n1info.rs
Foto: 021.rs/n1info.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *