13 Jula, 2024
BalkanSrbija

Srpska firma uvela radnu nedelju od četiri dana – radnicima porasle plate!

Tri slobodna dana nedeljno nešto su o čemu mašta gotovo svaki radnik u Srbiji. Za zaposlene u kompaniji “Mikroelektronika” ovo više nije samo san, već realnost. Deo ove firme već osam meseci radi četiri dana nedeljno, a plan je da do kraja naredne godine svaki zaposleni pored vikenda, ima slobodan i petak. 

Mikroelektronika je kompanija koja se bavi hardverskim i softverskim alatima za rad sa mikrokontrolerima, odnosno čipovima koji se nalaze u svemu što nas okružuje – od laptopa, preko telefona, pa sve do automobila.

U kompaniji ima 96 zaposlenih, a jedan deo njih, oni koji rade u proizvodnji, žive san mnogih radnika u Srbiji – rade četiri dana nedeljno.

„Sledeća su odeljenja koja prave hardverske proizvode i špedicija, jer je to logično nakon proizvodnje“, kaže Matić za Nova.rs

Radnici u proizvodnju već osam meseci rade na ovaj način, a pre toga su imali „probni“ period.

Matić kaže da je prvo skraćeno radno vreme – nekoliko meseci se radilo pola sata kraće, pa sat, a onda i dva sata kraće, tokom pet radnih dana.

„Onda smo, posle nekoliko meseci uspešnog rada po šest sati dnevno, odlučili da probamo da radimo četiri dana po osam sati, a da petak ne radimo. Nakon tri ili četiri petka, kada smo uspeli, rekli smo ‘e sada ovo uvodimo kao zvanično radno vreme’. Od tog trenutka je prošlo osam meseci i dobro funkcionišemo“, kaže naš sagovornik.

Matić kaže da je cilj ovog načina rada da zaposlenima u Mikroelektronici bude bolje, ali i da pomognu u stvaranju boljeg društva.

„Naš ultimativni cilj je da napravimo bolje društvo, društvo odmornih ljudi“, kaže Matić.

Dodaje da ovakav režim rada može da postane standard u Srbiji, ali da smo još uvek daleko od toga.

On kaže da firma mora da bude dobro organizovana, te da produktivnost ne sme da opadne, već suprotno – mora da bude još veća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *