23 Oktobra, 2024
BalkanBosna i HercegovinaTurizam

Piramide: Prirodni fenomen u BiH

Borisa Trogrančića, fotografa koji neumorno istražuje prirodu objektivom put je odveo do još jednog fenomena u susjedstvu.

„Iskoristivši lijep sunčani dan, obišao sam i snimio fascinantan prirodni fenomen Bosne i Hercegovine – pješčane piramide u selu Dančići kod Foče, stare više od 200 godina.

Osim u Bosni i Hercegovini, ovakva formacija se u svijetu nalazi samo još na tri mjesta (Srbija, Italija i SAD). Pješčane piramide su građene od pjeskovite gline, i djelovanjem procesa erozije postaju sve veće“, objašnjava Boris te dodaje:

„Put do ovog mjesta je asfaltiran i može se prilično lako naći ova lokacija. Samo mjesto piramida je lijepo uređeno, sa stazom i stepenicama napravljenim oko piramida, kao i vidikovcima sa kojih se pruža fantastičan pogled na ovaj zaista jedinstven prizor. Za razliku od mnogih lokacija koje sam obišao praveći fotografije, na ovom mjestu nisam pronašao smeće što je za svaku pohvalu – nadam se da će tako i ostati. Ponosan sam što se ovakve stvari mogu vidjeti i obići u Bosni i Hercegovini“.

Fascinantan je podatak i da piramide i dalje rastu jer proces erozije ne prestaje. Poželite li ih posjetiti, do sela Dančići iz Sarajeva će vam trebati oko sat i pol vožnje, a od Mostara treba tri sata.

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

Foto: punkufer.dnevnik.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *