25 Oktobra, 2024
BalkanBosna i Hercegovina

Primjer da “Mostovi” zaista povezuju ljude. Priča o Bosanskoj školi u Beču

Prije tačno deset godina u Beču je osnovana škola Bosanska škola “Mostovi” koja okuplja mališane da kroz zabavu, igru i druženje nauče i zavole bosanski jezik.

Djeca uzrasta od četiri do 11 godina jednom sedmično imaju priliku, uz druženje, igru i razonodu, naučiti maternji jezik svojih roditelja, predaka… Jednostavno, spojiti lijepo i korisno.

Prije deset godina rodila se ideja da djeca kroz kreativan i zabavan način nauče i zavole bosanski jezik. Početak je bio težak, kao i svaki, ali je je ideja prihvaćena od samog starta.

Na početku smo imali nešto manje od desetak učenika i trebalo nam je puno vremena da roditelji prepoznaju značaj ovakvog projekta za njihovu djecu. Danas je taj broj dostigao 40-50 učenika po semestru. Trenutno imamo jednu učiteljicu koja je sa nama već sedam godina i uspješno vodi sve tri grupe. Posebno smo ponosni na učenike i roditelje koji su sa nama više od pet godina”, kaže Eldin Bajrić, predsjednik bh. centra “Mostovi”.

Zbog velikog interesovanja, koje je nastalo zbog dobrih rezultata i uspješnosti, predsjednik Bajrić kaže da planiraju otvaranje još jedne škole u Beču. A, najavljuje i još jedan lijep projekat koji će spojiti svu djecu koja vuku iste korijene.

“Zbog povećanog broja prijava ove godine planiramo otvaranje dodatne poslovnice u Beču. Na jesen također planiramo organizovati veliki dječiji koncert povodom 10. godišnjice postojanja. Ove godine namjeravamo uvesti i novi serijal pod nazivom ‘Naši uspješni zemljaci u Austriji’ gdje planiramo na časove dovesti i djeci predstaviti uspješne građane bh. porijekla iz oblasti poput obrazovanja, privrede, politike, sporta i novinarstva”, riječu su predsjednika Eldina Bajrića na kraju našeg razgovora.

Za više informacija o školi, možete posjetiti njihovu zvaničnu stranicu ma linku , a možete ih potražiti i na društvenim mrežama.

Tekst: klix.ba

Foto: klix.pa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *