19 Juna, 2024
Bosna i HercegovinaTurizam

Nacionalni park Kozara predstavio Plan upravljanja posjetiteljima i uključivanja zajednice

U srijedu, 08.02.2023. godine, u Hotelu Bijele Vode, u Nacionalnom parku Kozara, predstavnici projekta USAID Turizam i NP Kozara zvanično su predstavili Plan upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice Nacionalnog parka Kozara!

Ovom prilikom, direktor NP Kozara Božidar Nikoletić, izjavio je: “Ovo je jedan veoma ozbiljan strateški dokument, koji će nam pomoći da unaprijedimo rad NP Kozara u turističkom smislu. U interesu je i uprave i JU NP Kozara nenarušavanje tog prirodnog integriteta, odnosno nenarušavanje flore i faune NP Kozara, ali isto tako i kulturno-istorijskog naslijeđa. U narednom periodu posvetićemo dosta pažnje, kao što je i planirano u ovom Planu, restauraciji tog kulturno-istorijskog naslijeđa.”

Nakon NP Una, ovo je drugi dokument izrađen za jedno zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini, a za čiju je izradu projekt USAID Turizam obezbijedio tehničku podršku kroz ekspertni tim.

 

Implementacijom Plana upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice Nacionalnog parka Kozara radit će se na poboljšanju iskustva posjetitelja, te uz jasne smjernice i edukativne materijale podići će se svijest o prirodnoj i kulturno-historijskoj vrijednosti parka. Poseban fokus Plana jeste prezentacija lokalne kulture i tradicije, ali istovremeno i izgradnja kapaciteta, uvođenje novih obuka i otvaranje novih prilika koje lokalnim akterima nudi certifikacija na različitim nivoima (proizvodi i usluge). Implementiranjem najboljih praksi i promovisanjem očuvanja zaštićenog područja, Plan doprinosi kontinuiranoj održivosti ekosistema NP Kozara. Dugoročno, ovim planom povećat će se atraktivnost lokaliteta NP Kozara za domaće i međunarodne posjetitelje, ljubitelje avanturističkog turizma i prirode, kao i one koji tragaju za novim i održivim oblicima putovanja.

Tekst: turizambih.ba

Foto: freeradioprijedor: com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *