21 Maja, 2024
AktuelnoBosna i Hercegovina

Bivši logoraš poziva “popove i hodže da ne zagorčavaju život” nikome

“Ne bih se puno miješao, ali ne mogu shvatiti zašto se bilo koji pop ili hodža u to upliće. Po mom ljudskom moralu, nije njihovo da se petljaju u stvari koje bi mogle zagorčati život bilo kojoj strani, bez obzira na vjeru i naciju.”

Ovako za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori Fikret Alić, nekadašnji zatočenik jednog od logora za nesrpsko stanovništvo na sjeverozapadu BiH, komentirajući posljednji istup glavnog imama u Kozarcu kod Prijedora.

Amir Mahić, glavni imam u ovom naselju, udaljenom nekoliko kilometara od Prijedora, dobio je poziv policije na saslušanje nakon hutbe, odnosno propovijedi, koju je 27. januara održao u džamiji u Kozarcu.

Obraćajući se vjernicima 27. januara, Mahić je govorio o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svetom Savi.

“To je čovjek na čijoj ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo, to je Srpska pravoslavna sekta”, kazao je, među ostalim, imam iz Kozarca, mjesta na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska.

Mahić je za RSE potvrdio da će se odazvati policijskom pozivu na saslušanje, ističući da o ovom slučaju i svome istupu trenutno ne može razgovarati. Na teret mu se stavlja da je javno izazivao, te poticao nasilje i mržnju.

Prijedor je grad u kojem su se početkom rata u BiH, 1992. godine, desili neki od najvećih zločina, većinom nad stanovnicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U zločinima u tom gradu i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba. Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Retorika koja pogađa povratnike
Fikret Alić iz Kozarca bio je u ljeto 1992. godine zatočen u logorima Keraterm i Trnopolje.

Iste godine, njegova fotografija iz logora objavljena je u američkom časopisu Time. Alić je na fotografiji prikazan dok stoji iza žice prijedorskog logora Trnopolje.

Alić se u Kozarac iz izbjeglištva u Danskoj vratio 2010. godine.

Ovaj bivši logoraš kaže za RSE da bilo kakva negativna retorika utječe na život bošnjačkih povratnika u Republiku Srpsku, koji su se proteklih 20-ak godina često suočavali sa provokacijama.

Iako naglašava da bivši logoraši godinama trpe omalovažavanje i umanjivanje njihovog stradanja, Alić smatra da ni istup imama iz Kozarca ne ide u prilog povratnicima.

Tekst: slobodnaevropa.org

Foto: slobodnaevrop.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *