27 Jula, 2024
BalkanBosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina sada i zvanično kandidat za članstvo u EU

“Evropski lideri odlučili su da dodele status kandidata za EU Bosni i Hercegovini. Danas smo potvrdili da je budućnost BiH u EU”, naveo je na svom Tviter profilu visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žosep Borelj.

On je poručio da je to odluka za narod u BiH.

“Politički lideri sada mogu da okrenu ovu ambiciju u realnost kroz odlučne reforme”, napisao je Borelj.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler čestitao je građanima BiH dodelu kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji. On je kazao da je kandidatski status znak da EU “veruje u tu zemlju i da deli njene nade za bolju budućnost”.

Prema njegovim rečima, kandidatski status je i poruka političkim liderima da okrenu novu stranicu i provedu potrebne reforme, koje će doneti dobro gradjanima, a BiH približiti EU.

Američka ambasada u BiH takođe je pozdravila odluku Evropske unije da BiH dodeli status kandidata, navodeći da narod ove zemlje to zaslužuje, iako su politički zvaničnici u BiH učinili malo da to zasluže.

Iz ambasade su pozvali zvaničnike u novim vladama koje sada formiraju na svim nivoima u BiH da “moraju pokazati da je njihova predanost evropskoj perspektivi stvarna, usvajanjem reformi potrebnih za otključavanje prednosti statusa kandidata”.

Tekst: vesti-online.com

Foto: EPA/Antonio Bat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *