23 Jula, 2024
BalkanCrna Gora

Najstariji student u Crnoj Gori, brucoš sa 88: Mladi, mi stari, nismo za bacanje

Kada smo ga pre nekoliko dana pozvali, rekao je “požurite, na predavanju sam”. On ima 88 godina i brucoš je Mašinskog fakulteta u Podgorici. Branislav Radulović, zvanično, najstariji brucoš u Crnoj Gori, a možda i u regionu za N1 se danas javio sa fakulteta i otkrio da su mu najteži predmeti matematika 1, matematika 2 i fizika.

Otkriva da je fakultet u devetoj deceniji upisao da bi mladima dokazao da stari nisu za bacanje. “Hoću da dokažem mladim generacijama, u koje mnogo verujem, da mi stari nismo još za bacanje, da kod nas ima veliki potencijal koji može da im koristi. Verujte, kada bih se ja pitao, ja bih kao kod Indijanaca, formirao Savet starih, u koji ne bi ušli samo muškarci, već i žene, jer je nauka pokazala da žene bolje razmišljaju u datim momentima nego muškarci, da su staloženije, da više obuhvataju dosta elemenata koji treba da utiču na krajnji rezultat”, kaže Radulović.

On ističe i da je najlepše doba u životu jednog čoveka – upravo studentsko doba.

Žali se da su mu matematika i fizika teži predmeti jer se danas primenjuje drugi način pedavanja. „Moj pokojni profeser Bošković, koji je bio dobar profesor, sada bi se teže uklopio dok se ne bi usavršio“, kaže i dodaje da je sada sasvim drugačiji vid pristupa predavanjima, da se više pažnje poklanja izvodima i dokazima nego pre, kada su glavne bila matematičke formule i zakoni.

Radulović navodi i da na fakultet dolazi samo sa sveskama, da nikakvu knjigu nije uzeo. „Vodim beleške, hoću da dokažem studentima da ako redovno dolaze i slušaju nastavu, da će da završe fakultet“.

Prvi ispit još nije imao, ali jeste neke kolokvijume. „Nisam ni najgori, ni najbolji, u zlatnoj sredini sam“, kaže.

Tekst: rs.n1info.com

Foto: rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *