19 Juna, 2024
Aktuelno

“Komšija, hajde na kafu” – Srbi i Albanci zajedno! Festival kafe u Kosovskoj Mitrovici.

“Komšija, hajde na kafu” – slogan je ovogodišnjeg prvog Mitrovičkog festivala kafe koji se u ovim trenucima održava u neposrednoj blizini glavnog ibarskog mosta sa južne strane grada.

Festival se organizuje s ciljem da okupi pripadnike različitih zajednica u mitrovičkom regionu kako bi danas uživali u ispijanju zajedničke kafe i svakodnevne brige, makar nakratko, ostavili po strani.

Ova manifestacija je takođe okupila privrednike kako iz severnog, tako i iz južnog dela grada na Ibru, koji će tokom dana kuvati i prodavati kafu posetiocima.

Community Building Mitrovica (CBM), koji je organizator festivala, potrudio se da obezbedi dovoljan broj besplatnih kupona za posetioce koji žele da uživaju u ispijanju kafe sa sugrađanima iz oba dela grada. Pored kafe, u ponudi su i ukusne mitrovičke perece.

Dobroj atmosferi doprinose lokalni i bendovi Mitrovičke rok škole, a tokom večeri očekuje se i nastup di-džejeva iz oba dela grada.

Tu su i umetnici, koji će svojim talentom i umećem, oplemeniti ovaj događaj.

“Ova aktivnost nije politička. Ovo je samo dobra volja ljudi da uživaju u kafi. Most smo izabrali kao lokaciju da spaja, a ne da razdvaja ljude”, navela je Milica Adžić ispred organizatora festivala, istovremeno uputivši poziv svim zajednicama da im se pridruže u “bezbrižnoj šoljici razgovora”.

Direktorka CBM-a, Aferdita Sulja, kazala je da festival služi i kao podsetnik na to da je Mitrovica slovila za grad muzike, kulture i sporta, istovremeno izražavajući nadu da će ova manifestacija prerasti u tradiciju.

Tekst: radiokontaktplus.org

Foto: Screenshot/Youtube

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *