23 Oktobra, 2024
BalkanSrbija

Čuvar pruge u Srbiji za 22 godine rada prepešačio više od obima Zemljine kugle

Na srpskim prugama svakodnevno “šparta” 86 čuvara pruge, tzv. ophodara, koji u jednom danu pređu pešice po petnaestak kilometara, rečeno je Tanjugu u Infrastrukturi železnice Srbije. Oni obilaze prugu i detaljno pregledaju celu trasu, kako bi utvrdili njenu ispravnost i bezbednost.

Ophodari na železnici uprkos visokim temperaturama svakodnevno odgovorno i posvećeno obavljaju svoj posao, kažu u Infrastrukturi železnice Srbije i ističu da je bezbednost saobraćaja uvek na prvom mestu i apsolutni prioritet.

Posao je težak, jer ga obavljaju uvek na otvorenom, bez obzira na vremenske i atmosferske uslove. Tokom leta, kada su visoke temperature, tokom obilaska ophodar proverava da li je negde došlo do deformiteta šine, odnosno sunčanih krivina, što je izuzetno značajno za bezbednost saobraćaja. Temperatura šina tokom vrelih dana može biti i veća od 60 stepeni.
Saša Bajić jedan je od 86 čuvara pruge-ophodara, koliko ih ima na mreži pruga Infrastrukture železnice Srbije, sa još dvojicom svojih kolega radi u pružnoj deonici Mladenovac – Ralja i zadužen je za obilazak ukupno 72 kilometra pruge od Pinosave do Velike Plane. Na toj trasi su i po tri tunela i mosta.

Na posao svakoga dana dolazi iz Krnjeva, mesta koje je tridesetak kilometara udaljeno od Mladenovca. Svakodnevno pređe po 13 kilometara pešice, duž koloseka, kako bi obavio svoj radni zadatak.

Kilometraža koju pređe pešice za godinu dana duga je kao relacija Beograd-Lisabon, a za 22 godine radnog staža već je jedan i po put prešao putanju oko zemljine kugle.
“Kada bih ponovo birao, opet bih izabrao ovo zanimanje. Volim da pešačim, volim prirodu i pričinjava mi zadovoljstvo”, kaže čuvar pruge Saša Bajić.

Tekst: euronews.rs

Foto: Tanjug/Aleksa Ristić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *