23 Oktobra, 2024
Crna Gora

Crna Gora otvara (prvi) auto-put od Kolašina do Podgorice, dužine 41 kilometar

Dan nezavisnosti Crne Gore ove godine mogli bi da slave svi vozači u ovoj državi, pogotovo oni koji idu na more jer bi tada, prema najavama, trebalo da konačno bude otvoren prvi auto-put u Crnoj Gori.

Deonica Smokovac-Mateševo u dužini od 41 kilometra trebalo bi da zameni što je najbitnije najcrnju saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače. To znači da bi vozači već ovog leta mogli daleko bezbednije da idu i vraćaju se sa crnogorskog primorja jer će imati na raspolaganju savremenu saobraćajnicu sa po tri trake u oba smera.

Ko ide ka moru uključivaće se na autoput kod Kolašina, tačnije u Mateševu i ići do Smokovca u blizini Podgorice odakle će ustaljenom trasom nastavljati ka moru u zavisnosti od destinacije.

Ono što je najbitnije da je za tu deonicu autoputa Kolašin-Podgorica projektovana brzina 100 kilometara na sat pa će se prelaziti za svega 25 minuta umesto sadašnjih sat i po.

Inače, na trasi te deonice izgrađeno je 20 mostova ukupne dužine oko 6,09 kilometra, 16 dvocevnih tunela ukupne dužine 17,74 kilometra, a otvorena trasa je projektovana na dužini od oko 17,17 kilometara.

Zanimljivo da se autoput proteže na različitim nadmorskim visinama pa tako sa 63 metra kod Smokovca dolazi do iznad 1.100 metara.

Tekst: nova.rs

Foto: nova.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *