21 Maja, 2024
BalkanHrvatska

Projekt Fond 5.5 Zaklade Solidarna iz Zagreba dobitnik nagrade Europski građanin

Veliko priznanje ovog je tjedna dobila Zaklada Solidarna koja od svog osnivanja, već gotovo punih sedam godina, na nizu polja djeluje, baš kako joj i ime govori – solidarno. Naime, Solidarna, odnosno njen projekt Fond 5.5, dobitnik je nagrade Europski građanin, što je priznanje kojim Europski parlament vrednuje rad udruženja, organizacija i pojedinaca na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva.

Ova se nagrada dodjeljuje od 2008. godine, i to za projekte koji „jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima“. U Hrvatskoj su do sada nagradu dobili Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.), Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.), humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.), udruga Transplant i Tvrtko Barun, kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.), Savez izviđača Hrvatske s kampanjom Boranka (2020.) te NeuroSplit za projekt With One Dream United (2021.).

Svečanost povodom uručenja nagrade predstavnicima Solidarne održat će se u rujnu, kako i dolikuje, na Baniji, gdje Solidarna od razornog potresa koji je pogodio taj kraj intenzivno djeluje, unatoč svim birokratskim preprekama koje postavljaju odgovorne hrvatske institucije.

O kakvom se projektu zapravo radi i zbog čega je nagrađen, za portal lupiga.com je govorio Ivan Blažević, direktorom Zaklade Solidarna.

– Fond 5.5 osnovali smo nakon zagrebačkog potresa na inicijativu pet prijateljica s adresom u Nizozemskoj. Odmah smo zamolili za pomoć stručnjakinje, za socijalni program Marinu Ajduković, a građevinski Zrinku Paladino, koju je zbog radnih obaveza kasnije zamijenila Ana Dana Beroš. Tada smo s ukupno milijun kuna pomogli građanima i građankama Zagreba u popravcima njihovih domova. Nama, maloj grupi ljudi je i to bilo veliko. Nadali smo se da smo gotovi s potresima, ali nas je samo nekoliko mjeseci kasnije dočekala nova katastrofa. Već par sati nakon potresa na Baniji reaktivirali smo fond i odmah krenuli u pogon. Idući dan smo naručili prve mobilne kućice i kontejnere, nabavljali zimske čizme iz Borova i donji veš, također proizveden u Hrvatskoj. S obzirom da smo uspjeli prikupiti značajna sredstva bili smo u mogućnosti napraviti smisleni plan s ciljanim intervencijama koje sve međusobno povezane maksimiziraju utjecaj u kriznoj pomoći, stabilizaciji, ali i trajnim stambenim rješenjima.

Tekst: lupiga.com

Foto: Bernard Mihaljević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *