15 Aprila, 2024
AktuelnoSrbija

Školski policajac Raša, kojeg deca obožavaju – Veliki heroj među malim ljudima

Raša možda nije otkrio najveću plantažu marihuane u Evropi, niti je učestvovao u istrazi ubistva poznate pevačice, ali je učestvovao u spasavanju stotine dece. Da dobro ste pročitali, spasavanju. Spasao ih je od prehlade i kašlja, temperature i ležanja u krevetu, omraženih injekcija i poseta dečjem lekaru. Školski policajac Raša deli čokoladu sa svojim malim drugarima, a oni mu za rođendan pevaju pesmice. Raša pazi da mokri i zadihani ne izađu iz škole, zakopčava im jakne i podseća da stave kapu. Ukratko, Raša je policajac heroj, kojeg se deca ne plaše, već ga, naprotiv, vole.

Na Rašu nam je pažnju skrenuo otac deteta koje ide u OŠ „Kosta Đukić“ u Mladenovcu, Slobodan Boba Delić, čiju objavu na Facebooku prenosimo u celosti:

„U OŠ „Kosta Đukić“, kao školski policajac, radi jedan Raša. Čoveku ni ime ne znam, ali već dugo hoću nešto da napišem o njemu.

Naime, Raša nije običan policajac. On je našoj deci drugar. On ih sve poznaje. On sa svima njima proćaska. Raša je zimus APSOLUTNO SVAKO dete koje je krenulo da izađe iz škole nezakopčano ili bez kape, očinski oblačio, zakopčavao. Apsolutno svako. Ja sedim u autu i čekam svoje dete, a na vratima mala kolona i Raša koji ih proverava da li su se lepo obukli, da ne nazebu. Svakom se detetu svakog dana nasmejao na vratima, i svakom je, bar svakom od dece koju ja znam, rekao da se njemu obrate ako imaju bilo kakav problem. Naši klinci Rašu obožavaju. Gomila je ovakvih sitnih gestova koje on čini za decu.

I tako ja, stoti put, hoću nešto da napišem i nikako da to uradim. Danas se vozim sa svojim klincem, (drugi je razred) i pitam ga šta ima još da mi priča o Raši što mi do sada nije pričao, a on mi kaže: “Tata, Raši kad je bio rođendan, došao je kod nas u boravak, doneo čokoladu i zamolio učiteljicu da nam podeli svima po komad. Mi smo mu pevali pesmicu, i baš je bilo lepo”.

Ja sam se, ne prvi put, oduševio Rašom i rešio da je krajnje vreme da napišem ovo što odavno hoću.

Da nam ovakvi divni ljudi ne promaknu, da se njihove sjajne osobine ne uzmu zdravo za gotovo. Raša je car!

I ako iko ko to može da uradi čita ovo, nagradite Rašu, molim vas!“

https://www.facebook.com/groups/161261687380978/permalink/1952994914874304/

Raša je, zapravo Radiša Savić iz MZ Rajkovac, zaposlen u PS Mladenovac, koji već drugu školsku godinu radi u OŠ „Kosta Đukić“ u Mladenovcu, kao školski policajac. Oženjen je i otac troje dece, koji očigledno ljubav prema deci ne čuva ljubomorno samo za svoje mališane.

Što se tiče Delićevog apela da se Raša nagradi, verujemo da je on već nagrađen osmesima i ljubavlju mališana koji ga svakog dana pozdravljaju u školskom dvorištu i da te nagrade vrede mnogo više nego neko odlikovanje, recimo ministra policije.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: Privatna arhiva

One thought on “Školski policajac Raša, kojeg deca obožavaju – Veliki heroj među malim ljudima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *