21 Maja, 2024
AktuelnoBalkan

Danas počinje realizacija velikog međunarodnog projekta „Lepša strana Balkana“

Balkanski centar – Na Drugi Pogled (BcNDP) je osnovan 05. oktobra 2020. godine, sa jasnim ciljem promovisanja pravih vrednosti, tolerancije, ljudskih i manjinskih prava i sloboda ali i kulturnih vrednosti i turističkih potencijala, pre svega zapadnog Balkana, odnosno prostora bivše SFRJ.

Godinu dana od osnivanja, BcNDP danas zvanično počinje realizaciju velikog međunarodnog projekta „Lepša strana Balkana“. Osnovna tri cilja projekta su izveštavanje o lepim i dobrim događajima i manifestacijama, promovisanje turističkih potencijala i osnivanje neformalne Asocijacije slobodnih lokalnih medija Balkana.

Projektom će se koordinisati iz čak 80 centara, gradova u Srbiji (25), Hrvatskoj (20), Bosni i Hercegovini (18) i Crnoj Gori (12), te iz po dva grada u Sloveniji i Makedoniji i jednog na Kosovu. Prvi grad u kojem je realizacija projekta „Lepša strana Balkana“, iako nezvanično, već počela je Beograd u čijih je 6 od 17 gradskih opština projekat delimično ili potpuno realizovan. Reč je o gradskim opštinama Novi Beograd, Palilula, Voždovac, Grocka, Mladenovac i Sopot.

„Lepša strana Balkana“ biće promovisana na internet portalu nadrugipogled.com i na nalozima ovog sajta na društvenim mrežama, a planirana prva faza projekta (uključivanje svih 80 centara u rad na projektu) trajaće dve godine. Strateški parteri ovog međunarodnog poduhvata biće lokalni kulturni centri, turističke organizacije i slične institucije, a kao deo neformalne Asocijacije slobodnih lokalnih medija i njeni članovi. Treći stub ovog projekta biće turističko – ugostiteljski objekti kojih će, po završetku prve faze projekta, na jednom mestu – online magazinu nadrugipogled.com biti ukupno 10.000.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: nadrugipogled.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *