19 Juna, 2024
Srbija

Mladen Novaković Tocilo (38) osuđen na 17 godina zatvora

PRVOSTEPENOM presudom Specijalnog suda u Beogradu, u ponedeljak, 17. maja 2021. godine je na 17 godina zatvora osuđen Mladen Novaković (38), zvani Tocilo, iz Amerića kod Mladenovca, optužen da je predvodio grupu koja se bavila trgovinom narkoticima.

Istom presudom Saša Nikolić i Velibor Cvetkov osuđeni su na 11, odnosno deset godina robije.

Novaković je uhapšen sredinom decembra 2019. u akciji policije u kojoj je, kako je tada saopšteno, zaplenjeno 77 kilograma najčistijeg heroina i pola kilograma kokaina. Prema onome što je rečeno u tužilaštvu, Novaković se sumnjiči da je “jedan od najvećih distributera heroina na teritoriji Srbije”.

Kriminalnu karijeru Novaković je započeo 2008. Tada je uhapšen zbog zelenašenja, i to kada je jedna njegova žrtva iz sela kod Mladenovca pokušala da se ubije jer više nije mogla da plaća kamatu. Ispostavilo se da je Tocilo tom čoveku početkom 2007. godine pozajmio 9.000 evra, a tokom narednih godinu i po dana od njega je naplatio kamatu od 42.600 evra.

Dužnik je zbog duga rasprodao svu imovinu i pokušao da se obesi, ali mu je kanap pukao. Preživeo je, a zelenaško klupko je počelo da se odmotava. Novaković je uhapšen, osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

I tada se verovalo da Novaković “radi i sa drogom”, ali nije bilo dokaza koji bi potvrdili te sumnje. Sud ga je pustio iz pritvora, iako je čekao pravosnažnost presude za zelenašenje, da bi on na slobodi razgranao narko-mrežu u šumadijskim gradovima.

U oktobru 2010. ponovo je uhapšen, a policija ga je teretila da je organizator osmočlane bande koja je pljačkala benzinske pumpe, menjačnice, zlatare, ali i transport novca „FTO sistema”.

 

Novaković ni 2012. godine nije uspeo da izbegne hapšenje, pa je tada priveden zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je duže vreme „operisala“ u Šumadiji i prodavala drogu.

U junu 2016. godine, takođe, stavljene su mu lisice na ruke. U akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Žandarmerije pao je pod sumnjom da prodaje narkotike.

Tocilo se konačno na slobodi našao maja 2019. godine. Ipak, on je za samo nekoliko meseci uspeo da napravi novu kriminalnu grupu koja je organizovala krijumčarenja najčistijeg heroina iz Turske. Drogom su snabdevali veliki broj kriminalnih klanova koji deluju u Srbiji, ali su narkotike prodavali i u Evropi.

Od sredine desembra 2019. godine je u zatvoru, a u ponedeljak je prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu osuđen na 17 godina zatvora jer je predvodio grupu koja se bavila trgovinom narkoticima.

Novaković je uhapšen sredinom decembra 2019. u akciji policije u kojoj je zaplenjeno 77 kilograma najčistijeg heroina i pola kilograma kokaina. Ulična vrednost droge je procenjena na pet miliona evra.

Tekst: novosti.rs

Foto: espreso.co.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *