22 Oktobra, 2024
AktuelnoSrbija

950 godina manastira Prohor Pčinjski – sedam vekova od obnove

Manastir Prohor Pčinjski, koji se nalazi na 30km od Vranja, ove godine obeležava 950 godina od osnivanja i sedam vekova od kada ga je obnovio kralj Milutin. Tim povodom, u prostorijama crkvene opštine Vranje je održana konferencija za medije na kojoj su najavljeni događaji kojima će biti obeležena ova dva značajna jubileja. Konferenciji su prisustvovali episkop vranjski Pahomije, iguman manastira Prepodobnog Pahomija Pčinjskog arhimandrit Metodije i Vlada Stanković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Svečana proslava godišnjice manastira biće obeležena u nedelju, 17. maja 2020. godine, svetom sabornom arhijerejskom liturgijom koju će predvoditi Patrijarh srpski Irinej. Ovom jubileju biće posvećeni Međunarodni naučni skup na temu “Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u našem narodu” koji će biti održan od 11. do 13. juna 2020. godine u manastirskom kompleksu gde će biti organizovan i simpozijum na temu “Monaštvo kroz vekove”, 1. novembra ove godine.

Proslava sedam vekova od kada je kralj Milutin obnovio manastir biće obeležena Svečanom akademijom, 12. novembra 2020. godine.

Tekst: Milica Ristić

Foto: Eparhija vranjska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *