19 Aprila, 2024
AktuelnoHrvatska

Inauguracija hrvatskog predsednika u bivšoj Titovoj vili

Inauguracija novog predsednika Hrvatske razlikuje se po mnogo čemu od svih dosadašnjih. Novo mesto, bez stranih gostiju i sveštenstva

Novoizabrani hrvatski predsednik Zoran Milanović danas će zvanično biti inaugurisan na svečanosti u Zagrebu, koja će se razlikovati od dosadašnjih, kada su predsednici Stipe Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović polagali zakletvu. Inauguracija će se održati u svečanoj dvorani na Pantovčaku, bivšoj Titovoj vili, koja je sedište hrvatskog predsednika.

Do sada su sve inauguracije bile na Markovom trgu, gde je sedište Sabora i vlade, a Milanović na to nije pristao kako bi se izbegli pozivi onima koje ne želi da vidi na svečanosti. Tako će na inaguraciji biti svega četrdesetak osoba, među kojima su sudije Ustavnog suda, predesnik vlade Andrej Plenković, šef Sabora Gordan Jandroković i bivši predsednici Mesić, Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Biće tu i Milanovićeva supruga Sanja Musić Milanović, dvojica sinova i majka Gina.

Milanović nije pozvao predstavnike Katoličke crkve, ali će ipak pročitati zakletvu u kojoj piše “Tako mi Bog pomogao”. Nije pozvan nijedan inostrani državnik, a novi hrvatski predsednik je najavio da će najpre putovati u Sloveniju i Austriju. Smatra da te tri države moraju da sarađuju i vode inicijative u ovom delu Evrope, a protivi se američkoj inicijativi “Tri mora” koju je promovisala Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst: novosti.rs

Foto: AP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *