25 Juna, 2024
Hrvatska

Rijeka uz ‘Bella ciao’ na spektakularan način postala Evropska prestonica kulture

Izvođenjem „Opere industriale“ u riječkoj luci, u subotu je u Rijeci i zvanično počela godina Evropske prestolnice kulture (EPK).

Pred više hiljada gledalaca, koji su i sami učestvovali u izvedbi, nastupio je veliki broj muzičara koji su svirali kako na klasičnim instrumentima, tako i u pratnji brusilica, čekića i drugih alata.
U velikom finalu opere ansambl je odsvirao 11-minutnu verziju čuvene italijanske partizanske pesme “Bella ciao”, a potom je usledio vatromet, piše 6uka.
Tokom čitavog događaja, na ekranu su se smenjivale poruke “Tolerancija”, “Različitost”, “Antifašizam”, “Mir”, “Umjetnost”, “Evropa”, “Kultura”.
Na velikoj pozornici smeštenoj u riječkoj luci, nastupa više od 100 izvođača, a program, kako je najavljeno, donosi “zvuk, muziku i buku”, efekte koji nastaju kombinacijom svetlosti i tame, kao i snažnim simbolima Rijeke i Evrope.
Organizatori su istakli da pred očima Evrope Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje, a ujedno podseća na osnovne društvene vrednosti na kojima je izgrađena moderna Evropa, prenela je Hrvatska radiotelevizija.
U Rijeci je veselo od jutra, a tokom dana je na 30 lokacija organizovano 70 događaja u kojima je učestvovalo oko 500 izvođača. Tako su održani brojni performansi, koncerti i DJ nastupi.
Posle centralnog programa, u šatoru postavljenom na Titovom trgu, klubovima u gradu i riječkim trgovima nastavlja se celonoćna zabava.
Rijeka je tako uvrštena na popis šezdesetak evropskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada poput Dublina, Liverpoola, Atine, Roterdama, Genove i mnogih drugih.

Tekst: Tamara Obradović

Foto: okradio.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *