19 Juna, 2024
Bosna i Hercegovina

Ekonomski fakultet u Banjaluci obeležio 45 godina rada

Ekonomski fakultet u Banjaluci obležio je danas 45 godina rada ipostojanja, a tim povodom je promovisano 110 diplomiranih ekonomista, te 13 mastera i magistara ekonomije.

Pre početka svečanosti ispred Ekonomskog fakulteta otkrivena je bista prvom dekanu ove ustanove Jovanu Rodiću.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Banjaluci da Ekonomski fakultet banjalučkog Univerziteta uspešno funkcioniše 45 godina i izuzetno je značajan za obrazovni sistem i razvoj Srpske.

“Svi koji su završili ovaj fakultet dali su veliki doprinos za razvoj Republike Srpske. Očekujem da će ova značajna ustanova nastaviti sa obrazovanjem kvalitetnog kadra, a Vlada Srpske ulaganjem u znanje ulaže u budućnost društva”, rekao je Višković novinarima.

On je istakao da će mladi ljudi, koji se školuju na javnim univerzitetima, imati maksimalnu podršku Vlade Srpske.

-Poznato je da smo uputili u proceduru Nacrt zakona o visokom obrazovanju jer nam je cilj da povećamo kvalitet studiranja na javnim univerzitetima i da svi uspješni studenti imaju besplatno školovanje, dodao je Višković.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević naglasio je da Ekonomski fakultet prestižna visokoškolska ustanova.

-Sigurno je da će napredak u sistemu obrazovanja biti vidljiv nakon donošenja novog zakona o visokom obrazovanju i zakona o obezbeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju. Čestitam ovoj značajnoj ustanovi 45 godina uspešnog rada, rekao je Rajčević.

Dekan Ekonomskog fakuleta Stanko Stanić kaže da je ovaj fakultet jedan od vodećih na banjalučkom Univerzitetu.

-Sigurno je da smo za 45 godina rada pokazali odgovornost profesora i asistenata prema zajednici u kojoj funkcionišemo. Dali smo doprinos razvoju zajednice i privrede, ali i života u Republici Srpskoj. U narednom periodu ćemo, sa kolegama iz Istočnog Sarajeva, ponuditi Vladi Srpske da zajednički radimo na strategiji razvoja Srpske, rekao je Stanić.

Tekst: novosti.rs

Foto: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *