27 Jula, 2024
AktuelnoKolumne

Tenk vredan 10 miliona evra ili kako su kosku progutali gladni?

Tenk VS Traktor, dakle, svi uslovi za tradicionalnu srpsko-hrvatsku igru „Za dom sprem’te se, sprem’te“ su ispunjeni i takmičenje rulje je moglo da počne

Neposredno pred odlučujuću utakmicu Crvene zvezde za plasman u elitno evropsko klupsko takmičenje, Ligu šampiona, protiv Jang bojsa iz Švajcarske, ispred stadiona „Rajko Mitić“ usred Beograda, osvanuo je tenk! Kako je prvobitno napisao prorežimski srpski medij Novosti (pa naknadno izbrisao), ni manje ni više, nego iz Vukovara. Dovoljno je to bilo da se „zapale“ društvene mreže, da se uzburkaju strasti, da se Srbija još jednom podeli na „patriote“ i „izdajnike“.

Ubrzo je stigao sličan odgovor od komšija iz Hrvatske koji su ispred Maksimira, Dinamovog stadiona u Zagrebu, postavili traktor, kao asocijaciju na vojnu akciju „Oluja“ u kojoj je 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti proterano iz te zemlje, a nekoliko hiljada ubijeno. Ništa novo za Srbiju i Hrvatsku, reklo bi se, bilo da je reč o vlastima u ovim državama ili njihovim krajnje desno nastrojenim stanovnicima. I jedni i drugi, po pravilu, negiraju ili preuveličavaju broj žrtava u ratovima devedesetih, zavisno od toga iz kojeg etničkog korpusa dolaze, slaveći ono što se ne slavi, podržavajući ono što se u normalnom društvu kažnjava i tako već skoro tri decenije. Dakle, svi uslovi za tradicionalnu srpsko-hrvatsku igru „Za dom sprem’te se, sprem’te“ su ispunjeni i takmičenje je moglo da počne.

Ništa ovde nije bilo neobično, ni to što su brojni svetski mediji preneli ovu „vest“, ni to što su „navijači“ napadali novinare N1 televizije, ni to što su Partizanovi „navijači“ bušili i sekli gume Zvezdašima po Topčideru, ni to što ministar policije tenk naziva maketom, a iz Ministarstva vojnog tu maketu nazivaju tenk, ni to što su po završetku meča fudbaleri Crvene zvezde na PRAVOM oklopnom vozilu proslavili veliki uspeh i ulaz u grupnu fazu Lige šampiona… Sve je to deo folklora u kojem je zamalo promakla vest da novinarima lista Danas prvi put u istoriji nije izdata akreditacija za praćenje ove „istorijske utakmice“ ili bilo kojeg drugog sportskog događaja!

Nije valjda zbog pisanja ovog lista, koji je samo nekoliko dana ranije objavio tekst pod naslovom „Zašto državna banka Zvezdi otpisuje 10 miliona evra“? U tekstu, između ostalog stoji da je prema rečima predsednika Nadzornog odbora FK Crvena zvezda, koji je ujedno i sudija Apelacionog suda, Dragana Miloševića, ovaj fudbalski klub sklopio sporazum sa Agencijom za osiguranje depozita koja upravlja državnim bankama u stečaju po kome je Crvenoj zvezdi otpisan dug za kamate Novoj Agrobanci od 10 miliona evra. Kako se dalje u tekstu navodi, prema finansijskim izveštajima za 2018. godinu Crvena zvezda je imala finansijske obaveze od 5,4 milijarde dinara ili oko 45,8 miliona evra.

Ako zanemarimo činjenicu da je predsednik Nadzornog odbora FK Crvena zvezda ujedno i sudija Apelacionog suda, koji je do ove godine bio sudija Višeg suda Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i pri tom bio i sudija na slučajevima povezanim sa Agrobankom (?!?), nameće se pitanje zašto se „običnim smrtnicima“ sa „milionski manjim dugovanjima“ ne otpisuju kamate, nego im se oduzimaju stanovi, stavljaju blokade na primanja ili isključije struja?

Posle sinoćnje pobede, utešno je saznanje da Crvena zvezda od UEFA-e dobija 15,25 miliona evra za ulazak u Ligu šampiona, te oko 9 miliona evra za marketinške potrebe i još su neki milioni u igri koji zavise od ostvarenih rezultata.

Ko zna, možda Crvena zvezda i potroši neki dinar na reklamiranje u Danasu ili im bar obezbedi akreditacije za sledeće utakmice, koje su inače besplatne. Možda sa tim parama za marketing napravi i bolju kampanju od one sa maketom tenka koja je trebala da „pojede pisanje Danasa, zajedno sa 10 miliona evra državnih para“, a ako ne onda barem na kupovinu pravog tenka jer „kad’ je bal, nek’ je maskembal“!

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: telegraf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *