20 Aprila, 2024
Uncategorized

Salafisti iz BiH otkazan nastup u Beču: “Sejačima mržnje nije mesto u Austriji”

Otkazivanje nastupa je usledilo nakon oštrih kritika austrijske javnosti i političkih partija.

Kao razlog udruženje navodi poruke mržnje koje Kuduzović širi u svojim propovedima, o kojima se, kaže se u saopštenju, tek saznalo preko medijskih izveštaja.

“Mi smo deo Islamske verske zajednice Austrije i deo austrijskog društva i osuđujemo i odbacujemo svaki oblik ekstremizma i terorizma. U našem društvu se puno polaže na pluralizam. Razmenjujemo mišljenja. Otvorenost prema svetu i slobode su prioriteti i ideologija društva”, ukazuje udruženje na svom fejsbuk profilu.

Dodaje da je nesporno da je Kuduzović u oblasti „hadita“ priznati islamski naučnik.

Bečki nedeljnik “Profil” objavio je juče da aktuelni vodeći salafistički propovedač treba da održi predavanje u Beču.

Nedeljnik je ukazao da se Kuduzović u međunarodnim izveštajima vodi kao “vođa salafističkog pokreta na Balkanu” i da je jedna od najuticajnijih islamskih misionara u Bosni.

“Profil” je podsetio i da je pozivao na nasilje protiv Jevreja i smrtnu kaznu za vređenja islama.

Slobodarska partija Austrije (FPO) i Narodna stranka (OVP) oštro su reagovale na vest o “gostovanju” salafističkog propovedača.

“Salafizmu u Austriji nema mesta, kao i svakom drugom obliku ekstremizma”, rekao je Karl Marer iz OVP, dodajući da se ne sme dozvoliti sejanje mržnje protiv osnovnih vrendosti kao što su sloboda, demokratija, ravnopravnost i sloboda veroispovesti.

Lider FPO Norbert Hofer rekao je da ekstremistički sejači mržnje, koji u ime islama seju mržnju protiv pripadnika druge vere, u austrijskom društvu nemaju mesto.

“Očekujem da će nadležne ustanove zabraniti takav nastup”, poručio je on.

Izvor: tanjug.rs

Foto: Ilustracija/Depositphotos/tenerum

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *