22 Oktobra, 2024
Uncategorized

Beč na vrhu Smart City indeksa

Beč je “najpametniji grad na svetu”. To potvrđuje aktuelni Smart City Index, studija koja upoređuje 153 grada i ocenjuje koji grad koristi najpametnija rešenja za izazove kao što su sve veći broj stanovnika, saobraćaj i zaštita klime, ali i digitalna rešenja koja građanima koriste. Beč je ove godine drugi put zaredom na prvom mestu, a iza njega su London na drugom i St.Albert u Kanadi na trećem mestu.

Beč je na samom vrhu rang-liste zbog razrađene Smart City strategije koja je sprovedena na konkretnim projektima.

– Austrijski glavni grad je bio ubedljiv sa svojom sveobuhvatnom strategijom i inovativnim rešenjima iz oblasti mobilnosti, ekologije, obrazovanja, zdravstva i uprave, kao i daljom kontrolom napretka pojedinačnih projekata – navodi se u studiji.

Za indeks je uzeto u razmatranje ukupno 12 kriterijuma i 31 podkategorija, a obuhvaćene teme su: stanovanje, infrastruktura, orijentisanost ka poslovanju, obrazovanje, pa sve do zdravstvenog sistema. Beč je dobio 74 od maksimalnih 100 poena.

– To što je Beč u vrhu i što se u Beču lepo živi, to se ne podrazumeva. Grad mora dalje da se razvija i da se pokrenu sledeći koraci – kaže gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Veliki izazov predstavlja dalja upotreba digitalizacije u korist građana. Kao primeri, tu su aplikacija “Reci Beču” (Sag’s Wien-App) preko koje problemi i zahtevi u pojedinačnim naseljima mogu direktno da se prijave Gradu, ili “Moj Beč” – onlajn-usluga Grada bez odlaska u opštinu, kao što su prijava za mesto u obdaništu, naručivanje parking kartice ili prijavljivanje bašte od strane vlasnika restorana.

– Beč ne sme da postane grad sa dve brzine u kojem samo elita profitira od digitalizacije – upozorio je gradonačelnik Ludvig.

Zbog toga se Grad angažuje da digitalizacija dopre i do najmlađih. U roku od tri godine svaka škola pod okriljem Grada biće opremljena bežičnim internetom. Stariji sugrađani će se uz pomoć “kućnog asistenta” WAALTeR upoznati sa mogućnostima digitalizacije. A da bi i u budućnosti Beč bio konkurentan radi se na proširenju digitalne infrastrukture, na primer sa novim standardom 5G za mobilni internet.

Izvor: ekapija.com

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *