13 Jula, 2024
Uncategorized

“Bečke festivalske nedelje” od 10. maja do 15. juna

Jedan od najstarijih evropskih festivala kulture, “Bečke festivalske nedelje”, otvara se 10. maja 2019. godine, a na programu će se naći 45 produkcija iz 19 zemalja.
Svečano otvaranje festivala na Trgu ispred Gradske većnice u Beču prenosiće se uživo širom sveta. Posetioci će moći da vide različita izvođenja i predstave, kao i plesne i muzičke nastupe na 27 različitih lokacija.
Na samom početku festivala biće izvedena jedinstvena petočasovna predstava “Dijamant” argentinskog reditelja Marijana Pensotija (Mariano Pensotti). Ovaj komad prikazuje sunovrat fiktivnog, istoimenog argentinskog grada u kome se mala, dobrostojeća zajednica nemačkih migranata suočava sa naglim gubitkom sigurnosti i blagostanja. Na jedanaest lokacija izgrađenih kao filmski set gledaoci će moći da vire kroz vrata i prozore na scenu i tako posmatraju doživljaje glavnih likova.
Među ostalim spektaklima na predstojećem događaju biće gostovanje filmske zvezde Izabel Huper (Isabelle Huppert) čiji će film “Mary Said What She Said” nakon svetske premijere u Parizu biti ekskluzivno prikazan u Beču. U priči o izdaji, ljubavi i moći harizmatična francuska glumica Huper tumači lik Marije Stjuart, kraljice Škota i Francuza.
Na Bečkim festivalskim nedeljama ove godine učestvuje ukupno 430 umetnika. Između ostalog biće izvedena predstava “Skarletno slovo” umetnice Anđelike Lidels (Angélica Liddell), pozorišna adaptacija Kafkinog “Procesa” poljskog reditelja Kristijana Lupe (Krystian Lupa) kao i “3 epizode u životu” švedskog umetnika Markusa Urna (Markus Öhrn) koji istražuje slučajeve zlostavljanja na radnom mestu tematski se oslanjajući na međunarodni pokret #MeToo.
Festival traje pet nedelja, od 10. maja do 15. juna 2019. godine.
Izvor: ekapija.com
Foto: Stephan Glagla

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *