20 Aprila, 2024
Kolumne

Kemija Hodžić – Drugačiji Balkan

“Disident kvazidemokratskih režima u kojima deset nepismenih nadglasa devet pismenih. Liberal koji se bori protiv liberalne diktature. Patriota koji ljubav prema vlastitoj domovini ne iskazuje mržnjom prema drugom i drugačijem”

Sinoć sam sanjala Aleksandra Vučića. U letećem automobilu, kojeg su mu investitori iz Kine napravili negdje dole na jugoistoku Srbije, voza se sa prijateljem Miloradom Dodikom, dok ekipa RTS – a dronovima prati njihov čarobni let. Dodik tačno iznad Preševa vadi zastavu manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, pa sugeriše Aleksandru da ubrza budući da mu čikica koji rovi po kontejneru narušava harmoniju leta. Plan je bio da Tutin bude grad u kojem će vođe Srba, nakon slijetanja, dočekati Dodikov privatni avion, kojim se svojevremeno vozala i srpska majka Svetlana Ražnatović na račun građana Bosne i Hercegovine, te da istim lete do Sarajeva gdje će ih dočekati prvi u Bošnjaka Bakir Izetbegović. No došlo je do promijene plana, budući da je predsjedniku Srbije neko dojavio da se od silnih rupa avion nema gdje spustiti te da ne bi bilo baš primjereno da se toliko bahate u gradu gdje dvije trećine stanovnika živi u apsolutnom siromaštvu, shodno tome najljepše usne Balkana i Mileta od Laktaša su oduševljeni predstavnici medija dočekali na Novom Beogradu, odakle su se nakon izjave za medije, Dodikovim aviončićem uputili ka Sarajevu gdje ih čeka bošnjačka delegacija i bosanskohercegovački predstavnici medija.

U nekom kičastom hotelu u Sarajevu, Izetbegović mlađi čekajući srpsku delegaciju te uspostavljajući vezu sa Hagom, moli bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića da promijeni košulju, budući da zelena ne priliči tako opuštenom skupu. Meze i piće su tu. Vojislava Šešelja traže po Sarajevu, a zadnji put je viđen ispred Pravnog fakulteta gdje je dječici objašnjavao da se nalaze na srpskom tlu jer: “Tamo gdje postoje srpski grobovi, treba postojati i srpska zemlja”. Ratko Mladić se javlja uživo iz Haga dok avion sa srpskom delegacijom slijeće na sarajevski aerodrom. Danas, dvadeset pet godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, prvi put će se politički predstavnici i ratni komadanti suočiti sa prošlošću. Građani se sa istom suočavaju svaki dan, no ipak sa prve linije sajber odbrane prijete novim ratovima ako se neko od delegata usudi priznati krivicu onih “naših”.

Pri izlasku iz aviona, Dodik je dao kratku izjavu za medije. Veli Dodik da je Mladić heroj srpskog naroda, da najveću krivicu za stradanje sto hiljada građana Bosne i Hercegovine snose Bošnjaci, da će tražiti da se iz školskih udžbenika u Republici Srpskoj izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad, te da je Republika Srpska država. U isto vrijeme, Bakir poručuje bošnjačkoj zajednici da će se on, pod okriljem SDA boriti za njih, da će tražiti izmjenu diskriminatornog imena manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, da svi trebaju odgovarati za zločine koje su učinili u proteklom ratu zarad mira svih strana no da Armija Bosne i Hercegovine nije činila zločine. Mladić traži puštanje iz Haga. Veli da je gotovo umro te da je red da ga oslobode iz zatvora. On nije kriv. Šešelja još uvijek traže. Zapio se u nekoj kafani, objašnjavajući mladim studentima da Srbiju čine Srbija, Kosovo, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i veći dio Hrvatske, pa umjesto izjave za medije, nazvao je Milomira Marića da njemu kaže koliko su Srbi nevini u čitavoj toj priči. Vučić je poručio građanima Srbije da im otvara nove fabrike, da im gradi puteve, da su im Rusi i Kinezi braća no on bi ipak da ga EU prihvati pod svoje okrilje. Uputio je iskreni zagrljaj Miletu od Laktaša i u crnoj limuzini se uputio ka kičastom hotelu u kojem su sa Izetbegović Bakirom i ostalim akterima ovog mog nemilog sna pijančili do zore.

Dok su oni pijančili Slobodan Slobodanović iz Banja Luke, otac troje djece, koji već petnaest godina ne može da nađe posao u struci te živi na rubu siromaštva, piše komentar podrške vođi srpskog naroda u Bosni i Hercegovini Miletu Prvom od Laktaša koji ga štiti od zlih Bošnjaka s kojima nažalost dijeli državu te pravda zločine koje su Srbi počinili nad bošnjačkim stanovništvom. Na komentar mu odgovara Mujo Mujić iz Donjih Vukovija koji je upravo izašao iz zatvora u koji je dospio jer je krao drva kako bi prehranio porodicu. Mujo Slobodanu psuje četničku majku i pravda zločine koje su Bošnjaci počinili nad srpskim stanovništvom. Onaj neki tamo, na jugoistoku Srbije orgazmično klikće na Vučićeve izjave iz Sarajeva očekujući svoj leteći automobil dok na konjskim kolima prevozi staro željezo kojim će prehraniti sebe i porodicu jer Vučićev ekonomski procvat vidi samo Vučić i par ljudi oko njeg.

Ratko Mladić je doživio nervni slom. Šešelj je priveden zbog ometanja reda i mira, pa je prenoćio je u zatvoru. Vučić i dalje priča o ekonomskim čudima Srbije. Dodik prijeti otcjepljenjem. Bakir mu veli da za ovu državu ima ko ginuti. Za diplomatski skandal niko nije odgovoran. Portali i dalje ne brišu uvredljive komentare a građani Bosne i Hercegovine i Srbije traže spas kod Angele Merkel.

Iz sna su me probudile gusle. Pomislih da je počeo rat kad ono samo moj alarm. Nadam se da vi sanjate drugačiji Balkan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *