14 Aprila, 2024

Turistička mapa Mladenovca

Gradska opština Mladenovac jedna je od 17 gradskih opština grada Beograda u čijem sastavu se nalazi od 1971. godine. Mladenovac Varoš sa još 4 gradske mesne zajednice danas broji preko 20 hiljada stanovnika i nalazi se u centralnom delu opštine koja, računajući još 4 prigradske i 15 seoskih mesnih zajednica ima oko 50 hiljada stanovnika.

Mladenovac se prostire na površini od 338 kvadratnih kilometara i nalazi se na 138 metara nadmorske visine. Teritorija gradske opštine Mladenovac se nalazi u delu niske Šumadije obuhvatajući veći deo sliva rečice Veliki Lug, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu. Poseduje karakteristike umereno – kontinentalne klime.

 Formiranje Mladenovca otpočinje 1882. godine tokom izgradnje železničke pruge Beograd – Niš. Prva zgrada podignuta nadomak železničke stanice je Mehana Kosmaj, koja u nešto izmenjenom obliku postoji i radi još i danas. Te osamsto osamdeset druge oko stanice i mehane, na prostranim livadama oko rečice Lug počinje da niče novo naselje. Mladenovac je za varoš proglašen 2. avgusta 1893. godine Ukazom Kralja Aleksandra I Obrenovića, a taj dan se danas obeležava kao Dan opštine.

Kada je turizam u pitanju najpoznatiji simbol opštine je Banja Selters. Lekovita termomineralna voda u Mladenovcu je pronađena 1898. godine na imanju trgovca i industrijalca Nauma Atanasijevića. Danas, Banja Selters se prostire na dvadesetak hektara parka sa cvetnim alejama, fontanama, šetalištima sa starim drvoredima između kojih su smeštena banjska zdanja. Reč je o bolničkom stacionaru koji je zapravo rekonstruisani prvi hotel i hotelu “Selters” koji je sagrađen 1986. godine.

Na oko 13 km od hotela Selters nalazi se  Kosmaj, planina  izuzetne lepote. Krase je listopadna i četinarska šuma, blago podneblje i čak 95 izvora. Visina planine Kosmaj iznosi 628 metara nadmorske visine i posle Avale predstavlja najnižu planinu Šumadije, što izuzetno pogoduje osobama koje žele laganu  i ugodnu šetnju. Planina Kosmaj pruža mogućnosti za hiking (šetnju), vožnju bicikla,  kao i posetu kosmajskim manastirima, spomeniku borcima Kosmajskog odreda na vrhu Kosmaja i spomeniku borcima iz Prvog svetskog rata na vrhu Beli kamen.

Na Kosmaju je smešten i lovački dom “Varovnice”, a sama planina je veoma pogodna za sve popularniji lovni turizam. Lovište “Varovnice”, nalazi se na samo 46km južno od Beograda i sa njim je povezano autoputem. Površina lovišta je 33.844ha, kolika je i površina opštine Mladenovac. Od toga, lovno-produktivna površina je oko 27.000ha.

Na 6 kilometara od Mladenovca, na putu prema Kragujevcu, nalazi se Markovačko jezero. Dugo je oko 1000  i široko oko 500 metara. Nastalo je kao veštačka akumulacija reke Košarne 1965. godine i predstavlja svojevrsno utočište za sportske ribolovce, izletnike i zaljubljenike u prirodu. Jezero poseduje plažu, veslačku stazu, šetalište i par ugostiteljskih objekata.

*****

Motel Palata

Milana Pavlovića 1, Međulužje; 063 643 081

Motel Palata u Medjulužju nalazi se na samo par kilometara od centra Mladenovca. Takodje na samo 2 kilometara od Instituta za rehabilitaciju “Selters Banja”. Motel Palata poseduje dve sale za svečane proslave kapaciteta do 550 mesta. Takodje posedujemo 24 sobe sa klima uređajima i pristupom vrtu sa terasom. Motel Palata ima najveći smeštajni kapacitet u Mladenovcu i okolini, moderan i udoban smeštaj sa 90 raspoloživih kreveta, a pojedine smeštajne jedinice poseduju sopstveni balkon i dnevnu sobu. Sve sobe imaju kupatilo sa odvojenim toaletom i tušem. A à la carte doručak je dostupan svakog jutra u pansionu kao i brojni drugi specijaliteti domaće, tradicionalne kuhinje. Dugogodišnji smo domaćini svih većih festivala u gradu i okolini poput tradicionalnih pozorišnih i folklornih festivala, likovne kolonije i drugih manifestacija. Za goste motela obezbeđen je i besplatan parking. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti putem telefona 063/643 091 ili na zvaničnoj Facebook stranici Motela Palata.

*****

Terensko jahanje sa Vukom

063/28 78 98, jahanjekosmaj@gmail.com, Martovska 64, Velika Ivanča

Želite li da pobegnete iz gradske buke i vrućine, sumorne svakodnevnice i unapred već isplaniranih obaveza? Sve ovo i mnogo drugih nezamislivo lepih trenutaka Vas očekuje nadomak Beograda, podno planine Kosmaj. Svež vazduh, delom netaknuta priroda, miris slobode Vam je nadohvat ruke! Takozvana “Zemlja konja“ Vas očekuje! Ko god je raspoložen za druženje sa ovim plemenitim životinjama i članovima Vukovog čopora, uvek je dobrodošao! Ture jahanja su prilagođene Vašim mogućnostima i željama. Od višečasovnog jahanja do jednog časa u prirodi, obilazeći znamenitosti Kosmaja i okoline, tačno onim ritmom koji odgovara Vašoj telesnoj spremnosti. Suština naše priče, koncepta ovog mesta jeste da se osećate kao kod rođaka na selu. Možete izabrati konja kog želite da jašete, u zavisnosti od vašeg jahačkog znanja i nakon završetka pripreme sedla i opreme, možete krenuti u osvajanje Kosmaja. Vodič koji će Vam pokazati lepotu šumadijskih predela jahačkih tura jeste Vuk i njegova ekipa. Za detaljije informacije o ponudi, stazama i zakazivanju posetite sajt jahanjekosmaj.wordpress.com ili njihov Facebook i Instagram nalog!

*****

Ribnjak Peca

065/8232 839, batanidza03@gmail.com, Crkvine, Markovac

U blizini Markovačkog jezera, jednog od najlepših jezera u Srbiji nalazi se ribnjak Peca, namenjen uživanju sportskim ribolovcima. Priroda Beograda je u ovom kraju skoro savršena, a ribnjak se odlično uklapa u blago zatalasani reljef povremeno ispunjen lugovima i šumskim pojasevima. Mnogi ribolovci vole da ovde, udobno smešteni u svojim stolicama, uz cvrkut ptica, čekaju zoru i novi dan koji obećava bogat ulov. U ovom prelepom kruženju nalazi se ribnjak, veličine oko 2 hektara, jedan od najlepših i najuređenijih ribnjaka u Beogradu. Poribljen je uglavnom šaranom i amurom, a uspešni ribolovci se hvale trofejima mase između 5 i 15 kilograma. Ovo je moguće pošto se ribnjak redovno poribljava. Ribnjak poseduje betonske ivice i blago kamenit ulaz u vodu tako da se vidi da je bezbednosti posetioca poklanjana izuzetna pažnja. U sklopu ribnjaka posluje i restoran sa isključivo izvrsnim ribljim specijalitetima, ribljom čorbom i ribljim paprikašom u kojima možete uživati u tišini, miru i domaćinskoj, toploj atmosferi. Za više informacija i fotografija posetite Facebook stranicu Ribnjak Peca.

*****

Pčelinjaci Stanković

065/4266436; pitajpcelara@pcelinjacistankovic.com

Pčelinjaci Stanković se nalaze u ataru sela Kovačevac u gradskoj opštini Mladenovac. Broje oko 500 pčelinjih društava u košnicama okruženim prostranim cvetnim livadama i nezagađenom prirodom. Osim nekoliko vrsta prirodnog zdravog meda, Pčelinjaci Stanković svojim potrošačima nude i propolis, polen, matični mleč, pčelinji vosak, razne vrste voća u medu, rakije medovače, kozmetičke proizvode na bazi meda i brojne druge proizvode. Od osnivanja 2005. godine do danas stekli su brojne verne kupce i korisnike njihovih proizvoda zahvaljujući isključivo prepoznatljivom ukusu iz prirode! Skoro pune dve decenije uspešnog rada i postojanja jasno govore o tome! Opširnije na sajtu pcelinjacistankovic.com

*****

Antique Cafe & Stan na dan

Kosmajska 11, Mladenovac Grad; 064/2764785

Na samo nekoliko minuta od centra Mladenovca smešten je jedinstveni kafić u Mladenovcu, Antique Cafe. Reč je o art kafeu u kojem se između ostalog organizuju poetske večeri, tematske svirke i slični umetnički i kulturni programi. Originalan ambijent doprinosi posebnosti ovog lokala, a gostima su na raspolaganju raznovrsni domaći i strani topli napici, alkoholna i bezalkoholna pića. Antique apartman u sklopu Antique cafe-a, kompletno je odvojena smeštajna jedinica sa terasom s predivnim pogledom na baštu Antique caffe-a, sa fontanom i zelenilom, gde je moguće okrepiti se predivnom kafom ili nekim drugim pićem. Apartman poseduje kompletno opremljenu kuhinju sa šporetom, frižiderom, trpezarijskim stolom i parkingom. Opširnije →→→

*****

Vinarija PANTIĆ

Gajčić bb, 11400 Mladenovac; 062/575-463; office@vinarijapantic.com

 

U Rajkovcu, podno Kosmaja, smeštena je vinarija  Pantić. Nastala iz želje da se očuva porodična tradicija i vrate izgubljena znanja predaka kao i da se obnovi bogata vinska tradicija područja u kojem se nalazi. Porodica Pantić zasadila je vinograde u ataru sela Rajkovac, koje se nalazi u srcu Dubonskog vinogorja koje pripada Beogradskom vinskom regionu. Vina vinarije Pantić, nastala su isključivo od grožđa proizvedenog u svojim  vinogradima. Sadnja prvih čokota počela 2011. na 5ha i tada su zasađene sorte, merlot, chardonnay, cabernet franc i manzoni.  2015. je zasađeno još  5ha autohtone sorte Tamjanika. Ukupni kapaciteti vinarije Pantić su 30000L vina godišnje. Opširnije na sajtu vinarijapantic.com

*****

Poljoprivredno gazdinstvo Mladenović

061/1816846; dejan.mladenovic8204@gmail.com

Poljoprivredno gazdinstvo Mladenović  se nalazi u selu Dubona, na 12km od Mladenovca. Zbog nadmorske visine, ruže vetrova i izuzetno povoljne klime u kojoj se Dubona nalazi, gazdinstvo Mladenović  se već  generacijama unazad bavi poljoprivredom, a od 2016. osnovana  je farma ovaca rase Virtemberg. Od tada sa ponosom nude  najkvalitetnije jaganjce uzgajane na biranim pašnjacima, prasiće hranjene po posebnim recepturama, ovce, svinje i mesne preradjevine: sušeno svinjsko i ovčije meso i jagnjeće i praseće pečenje.  Svi proizvodi se mogu dostaviti na adresu kupca  ili poslati kurirskom službom. Zbog vakumiranog načina pakovanja proizvodi zadržavaju autentičnu. Opširnije →→→

*****

Organizator i pokrovitelj najvećeg broja kulturnih manifestacija u gradskoj opštini Mladenovac je Centar za kulturu i turizam Mladenovca. U prvom redu reč je o međunarodnom pozorišnom festival “Teatar u jednom dejstvu” koji se organizuje svake godine u oktobru, a potom i “Likovna kolonija Mladenovca”, kao i brojne slikarske izložbe, književne večeri i bioskopski program. Od značajnih manifestacija treba pomenuti i književno takmičenje “Šumadijske metafore”.

Među sportskim manifestacijama se izdvaja i tradicionalni “Street ball”, turnir u basketu, a sve više pažnje privlači i godišnje okupljanje folksvagenovih oldtajmera, popularna bubijada nazvana “Vazduhom hlađena strast”. Tu je i Dan voćara i vinogradara (dan Sv. Trifuna) i Međunarodni dečji festival foklora, koji takođe privlače sve veću pažnju.

Sportsko rekreativni centar “Ljubomir Ivanović Gedža” u Mladenovcu nudi obilje rekreativnih sadržaja, od malog i velikog bazena, preko teretane, saune, velike i male sportske sale, do pitch terena i trim staze. U njemu se organizuje i Međunarodni memorijalni rvački turnir „Ljubomir Ivanović Gedža“.

 

Prema legendi, naziv Mladenovac potiče od Mladena, jednog od trojice braće koji je 200 godina posle Kosovskog boja došao u ovaj kraj. Mesto gde su njegovi potomci formirali porodice dobija naziv Selo Mladenovac, po kojem je kasnije nazvana i novonastala varoš. Prvi zvanični podaci o naselju na ovom području spominju se u turskom popisu stanovništva iz 1528. godine.

 

TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA PONUDA MLADENOVCA

 

SMEŠTAJ

ISHRANA

PROVOD & ZABAVA

ETNO TURIZAM

POSLASTICE & KOLAČI

LOV & RIBOLOV

WELLNESS & SPA

SPORT & REKREACIJA

TURISTIČKI VODIČI & AGENCIJE

PREVOZ & IZNAJMLJIVANJE VOZILA

    

   

MEDIJSKI PARTNER

 

 

MLADENOVAC – VIDEO PREZENTACIJA