19 Juna, 2024

Turistička mapa Rakovice

Opština Rakovica je gradska opština Grada Beograda. Zauzima površinu od 3.036 ha, na kojoj je prema popisu iz 2022. godine u opštini živelo 104.456 stanovnika. Ime Rakovica prvi put se pominje u turskom popisu stanovništva iz 1560. kao selo Vlaha. Po predanju, mesto je dobilo ime po rakovima, stanovnicima potoka koji je proticao kroz naselje. Od 1960. je u sastavu opštine Čukarica, da bi ponovo postala samostalna opština od 1974. godine. Dan opštine je 14. oktobar, Pokrov presvete Bogorodice.

Znatan deo opštine Rakovica čine šume i parkovi a pre svega Miljakovačka i Košutnjačka šuma. Rakovica je sa 244 hektara pod šumom i 180 hektara pod javnim zelenim površinama jedna je od gradskih opština koja ima najviše zelenila.

Košutnjak je park, šuma i gradsko izletište. Prostire se na površini od 330 hektara. Košutnjak pripada opštinama Savski Venac, Čukarica i Rakovica. Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 m. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama. Sve do 1903. gusta šuma bila je zatvoreno dvorsko lovište, a potom je Košutnjak otvoren i za građane. U Košutnjaku su i dva posebno uređena kompleksa: Pionirski grad, sportsko-rekreativni centar, i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova. Sportsko-rekreativni centar „Košutnjak“ ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza.

U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma, a pored puta od nje do Rakovičkog puta nalazi se spomen obeležje ubistva kneza Mihaila Obrenovića, 29. maja 1868. godine.

Miljakovačka šuma je spomenik prirode i jedna od park-šuma Beograda. Nalazi se u južnom delu grada u opštini Rakovica, na 12 kilometara udaljenosti od centra grada iznad naselja Miljakovac i iznad doline Manastirskog potoka. Miljakovačka šuma je jedna od 19 parkovskih šuma Beograda. Ova šuma ima izuzetan ekološki značaj za opštinu Rakovica, ali i čitav grad Beograd. U šumi se nalazi nekoliko pešačkih staza, staza za bicikliste, dok je pinkin zona opremljena klupama i stolovima.

Jezero Pariguz nalazi se u podnožju planine Avala, u naselju Resnik. Dužina jezera iznosi 700 metara, širina 120, a dubina 12,5 metara. Akumulacija Pariguz nastala je 1990. godine, izgrađivanjem brane zbog poplava koje je izazivala voda sa tri izvora. Jezero je bogato ribom, a na njegovim obalama žive divlje patke i mnoge druge ptice. Pariguz je omiljeno mesto mnogih izletnika i ribolovaca. Pored jezera se nalazi omanja listopadna šuma, a na njemu se organizuju brojne manifestacije.

Jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika opštine je Manastir Rakovica. Manastirska crkva je projektovana sa vidljivim karakteristikama Moravske škole, a posvećena je svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Nastanak manastira narodno predanje smešta u vreme vladavine srpskih kraljeva Dragutina i Milutina, a ono po čemu je poznat najširoj javnosti je da su u njegovoj porti sahranjeni junak Prvog srpskog ustanka Vasa Čarapić i srpski patrijarsi Dimitrije (1930.) i Pavle (2009.).

*****

 

*****

Organizator najvećeg dela kulturnih manifestacija opštine je Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, osnovan 1976. godine, a manifestacija po kojoj je najpoznatiji su Pozorišne svečanosti „Festival pobednika festivala“ u okviru kojih se izvode najbolje predstave profesionalnih pozorišta iz Srbije.

 

*****

*****

Javni prevoz na teritoriji GO Rakovica obavljaju GSP Beograd (autobuske linije: 37, 47, 48, 59, 50, 59, 89 i tramvajska linija: 3)  i Železnice Srbije ( BG:VOZ 2). U Rakovici javni prevoz obavljaju i dve taxi službe, Alo Taxi i Naxis Taxi.

 

TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA PONUDA RAKOVICE

 

SMEŠTAJ & PRENOĆIŠTE

ISHRANA & POSLASTICE

PROVOD & ZABAVA

DOMAĆI ŠPAJZ

 

MEDIJSKI PARTNER