18 Maja, 2024

Turistička mapa Lazarevca

Gradska opština Lazarevac je jedna od 17 gradskih opština grada Beograda. Zauzima površinu od 38.351 ha, na kojoj živi oko 62.000 stanovnika. Naselje Lazarevac nastalo je iz sela Šopića (danas predgrađa Lazarevca) koje je 1882. proglašeno za varošicu i središte sreza, a 1889. naraslo naselje dobija ime Lazarevac. Opština je osnovana 1957. kao opština u sastavu sreza Valjevo, a u sastavu beogradskih opština je od 1971. Dan opštine je slava Vidovdan, 28. jun.

U centru Lazarevca možete uživati u dugačkom uređenom granitnom šetalištu sa brojnim kafićima i restoranima. Tu se takođe nalazi Spomen kosturnica i Moderna galerija sa izuzetnim delima iz legata Lepe Perović.

U panorami Lazarevca skladom i lepotom dominira crkva Svetog Dimitrija, podignuta na uzvišenju iznad samog gradskog jezgra. Građena je prema arhitektonskom rešenju crkve na Oplencu, po projektu beogradskog arhitekte Ivana Rika.

Izgradnja crkve je počela 26. septembra 1938. godine. Ova crkva je jedinstvena građevina i van granica naše zemlje. U njenoj kripti na 37 m² pohranjene su kosti više desetina hiljada srpskih junaka zajedno sa austrougarskim vojnicima  nastradalih u Kolubarskoj bici. Vođena od 16.novembra do 15. decembra 1914. godine, Kolubarska bitka je najveća i najslavnija bitka koju je dobila srpska vojska tokom Prvog svetskog rata.

Osim što je bila najveći vojni trijumf u novijoj istoriji, ova bitka je ogledalo beskrajnog rodoljublja i plemenitosti srpskog naroda. Spomen-kosturnica je jedinstven primer humanosti jednog naroda koji sa svojim poginulim vojnicima sahranjuje i neprijateljske uz jednake počasti.

Ambijentalna celina Kamengrad je maštovit spoj kamena i zelenila u centru Lazarevca čiji su autori vajar naivac Bogosav Živković i arhitekta Dragana Vukmirović. Kompleks ima četiri kapije.Nizak zatalasani  zid opasuje ovu celinu u čijem centru se nalazi pozornica za manje pozorišne predstave, monodrame, koncerte, književne večeri.Upečatljivi su elementi etno nasleđa:mlinski kamenovi, žrvanj, ognjište, kamene klupe.

Spomenik srpskom ratniku nalazi se ispred Biblioteke Dimitrije Tucović u centru Lazarevca. Spomenik simbolično predstavlja srpskog ratnika iz Kolubarske bitke. Delo je akademskog vajara Dragana Nikolića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekreativni kompleks jezera Očaga zauzima posebno mesto u turističkoj ponudi Lazarevca. Dubina jezera je 6 metara a kapacitet oko 6.000 kupača dnevno. Izgrađene su dve olimpijske skakaonice sa po tri nivoa i toboganom za decu i omladinu. Prostor oko jezera je zatravljen i uređen stazama za šetače i klupama a takođe su uređeni i tereni za male sportove kao što su odbojka i fudbal na pesku. Jezero je osvetljeno tako da se može koristiti i noću za razne manifestacije i koncerte.

Neke od najznačajnijih manifestacija koje se organizuju u Lazarevcu su Festival srpskog vina, Međunarodni festival humora za decu, Kolonija mozaika i Dani Lazarevca.

Lazarevac sa svojim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, sportsko-rekreativnom ponudom, parkovima, jezerima, rekama, akva parkom, zatvorenim i otvorenim bazenima, sportskim kompleksima, pešačkim stazama, velikim gostoljubljem koje ga odlikuje, nudi niz atrakcija za odmor i kao takav je idealan za izletnički, kulturno-istorijski, sportsko-rekreativni i zdravstveni turizam.

Glavni nosilac kulturnih dešavanja u Lazarevcu je Centar za kulturu Lazarevac, ustanova kulture od značaja za GO Lazarevac. Sa radom je otpočeo 1977. godine. Centar raspolaže objektom koji se nalazi u Lazarevcu u ul. Hilandarska br. 2, površine 2.745 m 2 . Poseduje univerzalnu dvoranu sa 543 sedišta, savremenu glumačku garderobu, izložbeni prostor( galerije “Simonida” i ” Savremenici”),baletsku salu, kao i ostale prateće prostorije. U sklopu Centra nalazi se Moderna galerija površine oko 900 m² koja je fizički odvojena od Centra za kulturu. Smeštena je na spratu tržno-informativnog centra u pešackoj zoni grada, ul. Karađorđeva 29. U galeriji se nalazi stalna postavka (Legat Leposave Lepe Perović i Kolekcija “Savremenici”), kao i izložbeni prostor za tekuće programe.

 

  

 

TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA PONUDA LAZAREVCA

 

SMEŠTAJ

ISHRANA

  PROVOD & ZABAVA

ETNO TURIZAM

POSLASTICE & KOLAČI

LOV & RIBOLOV

WELLNESS & SPA

SPORT & REKREACIJA

TURISTIČKI VODIČI & AGENCIJE

PREVOZ & IZNAJMLJIVANJE VOZILA