25 Juna, 2024

Čukarica

Opština Čukarica je gradska opština Grada Beograda. Zauzima površinu od 15.650 ha. Prema podacima sa poslednjeg popisa 2022. godine u opštini je živelo 175.793 stanovnika. Ime je dobila po Čukarevoj mehani i Čukar česmi koje su se nalazile negde preko puta današnje Ade Ciganlije. Ukazom kralja Petra I od 30. decembra 1911. godine, selo Čukarica je izdvojeno iz Opštine žarkovačke u posebnu opštinu, pa se danas taj datum slavi kao dan opštine.

Ovom delu Beograda priroda je podarila prelepe predele koji se nalaze na obroncima poslednjih šumadijskih brda koja se blago spuštaju ka Savi, odakle se pogled pruža ka sremskoj ravnici. Opština sa ponosom ističe najpopularnija i najlepša izletišta Beograda, pa je Čukarica idealna za razvoj svih grana turizma.

Na Čukarici se nalaze najpoznatija jezera u Beogradu i izletišta koja, naročito u toplim danima, obilazi veliki broj posetilaca. Bogata je izletničkim šumama, parkovima, rekama, jezerima, velikim brojem kulturno – istorijskih spomenika i verskim objektima. Sport, zabava lov i ribolov su mogući na svakom koraku pošto se Sava, Ada, Košutnjak, Topčider, Hipodrom i Lipovička šuma nalaze blizu jedan drugom.  Svojom šarenolikošću, Čukarica može ponuditi na Savi nautičke i ribolovačke aktivnosti, Košutnjak i Topčider izletničke i sportsko – rekreativne, dok je u Lipovičkoj šumi i obližnjem lovištu moguć lov, na Hipodromu se možete kladiti, navijati za svog favorita i rekreativno jahati, dok su na Adi moguće skoro sve vrste sportskih aktivnosti, a postoji i više mesta za zabavu.

Ada, rečno ostrvo koje je veštački pretvoreno u poluostrvo je jedno od najlepših i najbolje uređenih izletišta Beograda. Ujedno je i  mesto koji mnogi biraju za odmor u Beogradu. Ime Ada Ciganlija se koristi za oblast Savskog jezera i njegovu plažu, ali i za celo poluostrvo. Sadržaj koji nudi ovo izletište značajno je za turizam ne samo Beograda nego i cele Srbije. Na samom ulazu na Adu nailazi se na Kameni grad, rad Ratka Vulanovića. A na početku Savskog jezera nalazi se veštački gejzir. Ovo je vrlo popularno mesto koje tokom leta poseti preko 100 hiljada posetilaca, najviše vikendima.

Jedna od beogradskih atrakcija „Most na Adi“, koji spaja Čukaricu i Novi Beograd, kada je izgrađen 2011. godine bio je najveći most na svetu sa jednim pilonom, a emisija o njegovoj gradnji prikazana je na Diskaveriju u serijalu „Vrhunsko graditeljstvo“.

Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 m. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama. U Košutnjaku su i dva posebno uređena kompleksa: Pionirski grad, sportsko-rekreativni centar, i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova.

Sportsko-rekreativni centar „Košutnjak“ ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza, jedina u Beogradu. U podnožju brda, nekadašnjeg lovišta kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma.

Park Banovo brdo nalazi se skoro na pola puta između Ade Ciganlije i Košutnjaka, na opštini Čukarica. Zahvata površinu oko 11 hektara i osmišljen je kao jedna moderna površina našeg grada puna zelenila. Po celom parku zasađeno je i listopadno i zimzeleno drveće. Ovde se često održavaju kulturne-zabavne manifestacije i događaji koji privlače dosta posetilaca, a od kulturno-istorijskih znamenitosti u parku se nalazi Spomenik palim borcima Čukarice, koji su stradali u borbama tokom NOB-a.

*****

Čarda SAVSKI RAJ

065/354-35-92, office@savskiraj.rs

Na desnoj obali Save, uz Adu Ciganliju, postoji mesto kome ne može da se odoli. To je ČARDA SAVSKI RAJ, u miru i tišini, uz obilje čistog vazduha, dobro jelo i piće. Treća generacija porodice Plavšić nastavlja tradiciju ove kuće dobre hrane, vina i rakije, na desetak kilometra od ušća Save u Dunav. Tu je čarda SAVSKI RAJ bacila svoje sidro da nikuda dalje ne zaplovi. Po tradiciji spremamo riblju čorbu i riblji paprikaš. Tu su sve vrste rečne ribe, ali i jela tradicionalne srpske kuhinje, kao i roštilj i pečenje. Uvom trenutku ovde se može probati STO raznovrsnih srpskih vina i TRIDESETAK rakija. Naši apartmani su luksuzne, udobne i tople kućice u velikom dvorištu gde se nalaze porodični etno i riblji restoran. Više informacija na sajtu savskiraj.rs

*****

 

Nosioci razvoja kulture i turizma na Čukarici su Kulturni centar Čukarica i Turistička organizacija Čukarica.

 

TURISTIČKO – UGOSTITELJSKA PONUDA ČUKARICE

 

SMEŠTAJ

ISHRANA

PROVOD & ZABAVA