16 Septembra, 2024
Crna GoraNaslovna

Džada film fest u Podgorici na više lokacija: Filmovi na otvorenom dostupni svima

Međunarodni festival debitantskog igranog filma “Džada film fest”, pod sloganom “Spark in the Dark”, najavljuje svoje deveto izdanje koje će biti otvoreno devetog septembra u Podgorici, u Ulici Svetozara Markovića u 20 časova.

Program počinje filmom “Pontonovo srce” Senada Šehmanovića, a direktorica festivala Nina Lončar je na jučerašnjoj konferenciji za medije najavila da će nakon projekcije veći dio ekipe pozdraviti publiku na poklonu, a zatim će uslijediti koncert benda “Milky Way”.

Lončar je istakla da je “Džada film fest” jedan od festivala koji promoviše i njeguje urbanu mobilnost. Tradicionalno, “Džada” je “ulični” festival, pa se tako i ovogodišnji program “šeta po ulicama Podgorice”, kazala je Lončar. Lokacije na kojima će se odvijati festival su: Ulica Svetozara Markovića, plato ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Njegoševoj ulici, Ulica Velimira Terzića u Bloku 5, Sastavci, Urbana bašta na Bulevaru Mihaila Lalića, Ulica 27. marta na Zabjelu, kao i ugostiteljski objekat “Marienplatz” u Njegoševoj.

Sekretarka Sekreterijata za kulturu Glavnog grada Podgorica Snežana Tomanović kazala je da je program na otvorenom ono što daje posebnu čar ovom festivalu.

“Dijelimo istu viziju, a to je da se kulturni program realizuje na otvorenom i da bude dostupniji svim građanima Podgorice”, kazala je ona.

Lončar je kazala da nije slučajno “Spark in the Dark” slogan festivala.

“U svim ovim danima koji su iza nas i u godini koja je bila takva kakva jeste, pojavljuje se nekako u septembru neka svjetlost koja obasjava ovaj naš glavni grad”, rekla je ona.

Konstatovala je da crnogorska kinematografija u posljednjih nekoliko godina doživljava svoj novi sjaj i istakla da takmičarsku selekciju ovogodišnje Džade čini sedam filmova, od čega pet naslova nastalih u većinskoj crnogorskoj produkciji.

Filmovi koje će posjetioci moći da pogledaju od 9. do 15. septembra, su: Šahmanovićevo “Pontonovo srce”, “Okarina”, kosovskog autora Albana Zogjanija, francusko ostvarenje “Nepoželjni” koje potpisuje Ladj Ly, “Indigo kristal”, Luke Mihailovića, laureat Zlatne palme u Kanu, “Anatomija pada” Žastin Trije, film Gojka Berkuljana ”Za našu djecu”, dokumentarno-igrani film “Živko Nikolić – Nedosanjani san”, Senada Šahmanovića, “Supermarket”, Nemanje Bečanovića, “Živi i zdravi”, Ivana Marinovića i “Majka Mara” u režiji Mirjane Karanović koja igra glavnu ulogu i koscenaristkinja je.

Tekst: vijesti.me
Foto: Anastasija Orlandić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *