16 Septembra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

3. septembra 1884. krenuo prvi putnički voz u Srbiji! 140 godina kasnije, 2024. “krenula” Turistička mapa Balkana

Na današnji dan, 3. septembra 1884. godine, iz Beograda je krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš, prvoj u Srbiji. Početak gradnje 21. juna 1881. obeležio je srebrnim budakom knez Milan Obrenović. Ispraćaju voza, iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30, a u Niš je stigao u 18.23.

Takođe, 3. septembra, ali 2024. godine, 140 godina posle prvog voza u Srbiji, krenula je, opet iz Beograda, realizacija velikog međunarodnog projekta “Turistička mapa Balkana”, na portalu nadrugipogled.com.

Reč je o jedinstvenom i za sada jedinom poduhvatu te vrste, koji ima za cilj da na JEDNOM mestu predstavi najsadržajniju turističku ponudu Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a delimično i Severne Makedonije, Kosova i Slovenije, te u kasnijim fazama i gradova sa brojnom balkanskom dijasporom poput Beča (Austrija).

U zavisnosti od postojeće administrativne podele u zemljama u kojima će se dominantno realizovati projekat “Turistička mapa Balkana”, na portalu Na Drugi Pogled biće predstavljeni istorijsko – kulturno nasleđe, turistički potencijali i ugostiteljska ponuda svake opštine i grada, odnosno upravnog okruga, županije, kantona i regije u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

“Turistička mapa Balkana” je samo deo krovnog projekta “Na Drugi Pogled – Lepša strana Balkana” čiji je cilj, osim promocije turizma na ovim prostorima, izveštavanje o događajima koji zbližavaju ljude i promovišu saradnju, humanost i čovečnost, a jedan od zadataka je i povezivanje slobodnog medijskog prostora u neformalnu asocijaciju lokalnih medija BALKAN (Balkanaska Asocijacija Lokalnih Kreativnih Afirmativnih Novinara).

Realizacija projekta “Turistička mapa Balkana” je počela 3. septembra 2024. godine u Beogradu, a njegovo trajanje je praktično neograničeno i razvijaće se i oblikovati u korelaciji sa dinamikom razvoja turizma na Balkanu.

Tekst: Predrag Aleksendrić
Foto: nadrugipogled.com/arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *