14 Septembra, 2024
SrbijaTuristička mapa

Miocenski sprud nekadašnjeg Panonskog mora u srcu metropole, na Paliluli

Tašmajdanski miocenski sprud koji se nalazi iznad stadiona Tašmajdan predstavlja sprud u nekadašnjem Panonskom moru, izgrađen od krečnjaka badenske starosti između 15 i 20 miliona godina. Jedan je od dva zaštićena geološka spomenika u Beogradu pored spruda ispod spomenika Pobednik na Kalemegdanu, koji svedoče dugu geološku istoriju nastanka područja Beograda. Ostatak kamenoloma Miocenskog spruda Tašmajdan predstavlja jedino materijalno svedočanstvo prethodnog perioda u urbanom razvoju ovog dela Beograda i kao takav ima i kulturno-istorijsku vrednost. Ukupna površina zaštićenog područja iznosi 2 ha 46 a i nalazi se u državnoj svojini.

Spomenik prirode Miocenski sprud Tašmajdan nalazi se na teritoriji grada Beograda, u ulici Ilije Garašanina 28, na području gradske opštine Palilula, katastarska parcela 1953/2 KO Palilula. Oivičen je ulicama: Aberdarevom, Ilije Garašanina i Beogradskom, a u pravcu zapada se naslanja na Tašmajdanski park koji izlazi na Bulevar kralja Aleksandra.

Ostatak kamenoloma Miocenskog spruda Tašmajdan predstavlja jedino materijalno svedočanstvo prethodnog perioda u urbanom razvoju ovog dela Beograda i kao takav ima i kulturno-istorijsku vrednost. Povezanost odseka sa “Lerovim skloništem” iz Drugog svetskog rata i još uvek neispitanim i nevalorizovanim podzemnim prolazima dodatno daje značaj zaštićenom prostoru.

Tekst: nadrugipogled.com/arhiva
Foto: miocenskisprudtasmajdan.rs

BONUS – Turistička mapa Palilule

Turistička mapa Palilule

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *