16 Septembra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

17. avgusta 1807. isplovio Fultonov parobrod iz New Yorka, na prvoj redovnoj liniji

Prvi parobrod koji je plovidbom donosio dobit je 1803. sagradio (a 1809. patentirao) Amerikanac Robert Fulton. Godine 1786. u Engleskoj upoznaje Jamesa Watta i počinje se baviti strojarstvom. Godine 1803. sagradio je parobrod (brzine 6 km/h) te parobrod “Clermont”, a 1807. godine uspostavio je prvu redovitu liniju na rijeci Hudson između New Yorka i Albanya.

Robert Fulton (Lancaster County, Pennsylvannia, SAD, 14. studenog 1765. – New York, 24. veljače 1815.) je američki inženjer i izumitelj koji 1786. u Engleskoj upoznaje Jamesa Watta i počinje se baviti strojarstvom. Patentirao je strojeve za pređenje kudelje, izradu konopa, piljenje i poliranje mramora.

Godine 1800. je otišao u Francusku, gdje je eksperimentirao s podmornicama, kao i parobrodima. Često mu se pripisuje nastojanje da Francuze opskrbi novim oružjima i modelima brodova koji bi se mogli nositi s dotada neprikosnovenom britanskom Kraljevskom mornaricom. Od tih je nastojanja najspektakularniji bio parni čamac koji je na rijeci Seini godine 1803. pred Napoleonom Bonaparteom uspio dostići 6 km/h protiv struje.

Pri povratku u SAD sagradio je novi parobrod Clermont, a 1807. godine uspostavio redovitu liniju na rijeci Hudson između New Yorka i Albanya. Sagradio je i Demologos, prvi ratni brod na parni pogon.

Tekst: sh.wikipedia.org
Foto: istorijat.wordpress.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *