3 Jula, 2024
AktuelnoBosna i HercegovinaNaslovna

Lego Kiosk K67 izložen u Sarajevu uz popratne radove mladih umjetnika

U Sarajevu je 29. juna 2024. godine svečano otvorena izložba “KIOSK SISTEM K67 SARAJEVO – OD KOCKICE DO OLOVKE”. Nakon uspješne izložbe u Beogradu, Lego Kiosk K67 stigao je u Sarajevo, gdje će biti izložen u Bashti iza kutche, u ulici Skenderija 15. Izložba predstavlja i radove umjetnika inspiriranih ovim ikoničnim kioskom, uključujući set Nikole Opačića, Yugoslav Kiosk K67, koji se nalazi na platformi Lego Ideas.

Ovaj projekat je nostalgični omaž kultnim K67 kioscima koji su obilježili život u bivšoj Jugoslaviji i kojih se mnogi i danas rado sjećaju. Kiosci K67, dizajnirani od strane slovenskog arhitekta i urbanista Saše Mächtiga, predstavljaju jedan od najprepoznatljivijih simbola urbanog dizajna iz perioda bivše Jugoslavije. Prvi put predstavljeni 1966. godine, ovi modularni kiosci ubrzo su postali sastavni dio gradskih pejzaža širom Jugoslavije, ali i izvan nje.

Danas, ovi kiosci su postali ikoničan simbol jugoslavenske modernističke arhitekture i dizajna. Mnogi od originalnih kioska K67 još uvijek su u upotrebi, dok su drugi postali eksponati u muzejima ili inspiracija za savremene umjetničke projekte. Jedan od kultnih kioska nalazi se u njujorškom muzeju moderne umjetnosti MOMA a jedan se trenutno nalazi u londonskoj galeriji Faww, gdje služi kao pop-up dućan za umjetničke izložbe, nastavljajući svoje nasljeđe kao kulturni i dizajnerski artefakt.

Nikola Opačić je povodom izložbe u Beogradu okupio 17 umjetnika i umjetnica iz Europe i bivše Jugoslavije, koji su stvorili radove inspirirane kioskom K67. U Sarajevu, izložba prikazuje radove 15 umjetnika i umjetnica odabranih putem konkursa. Među njima su Aćim Šarenac, Aleksandar Jevremović, Anastasija Šarenac, Darin Ramić Mazalović, Džejla Džaferović, Dženis Avdić, Emina Hadžić, Haris Jašarević, Isidora Komljenović, Mija Davidović, Nejra Aganović, Nejra Turčinović, Nemanja Petković, Sara Đumić i Tamara Agić.

Nikola Opačić, arhitekta po zanimanju i tvorac ovog djela i inicijative, objasnio nam je šta ga je inspirisalo da ovaj projekat šalje u svijet te da ga prijavi na veliki projekat Lego Ideas:

– Hteo sam da napravim nešto što po mom mišljenju ima šansu da skupi glasove i da pobedi ali također i nešto što je iz vremena jugoslovenske arhitekture i tog perioda i nešto sa čime imam jako ličnu vezu i onda mi je kiosk pao na pamet jer je ispred moje škole bio jedan crveni kiosk i to je u isto vreme i lično i ima veze sa tim periodom i onda sam napravio kiosk i onda sam ga okačio na Lego Ideas i tako je krenula cela ova priča, onda je nastala izložba u Beogradu kao jedan vid promocije i onda na poziv Adne iz Bašte iza Kutche smo napravili neki nastavak sa ovom izložbom danas.

Projekat možete podržati tako što ćete glasati za njega na stranici Lego Ideas gdje je već prikupio više od pola potrebnih glasova!

Izložba će biti otvorena do 6. jula 2024. godine, a svi zainteresirani mogu posjetiti Bashtu iza kutche u ulici Skenderija 15.

Tekst: oslobodjenje.ba
Foto: oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *