24 Jula, 2024
AktuelnoNa današnji dan

26. juna 1867. turska zastava, nakon četiri veka, skinuta sa Beogradske tvrđave

Nakon što se četiri veka vijorila nad glavnim gradom, turska zastava je na današnji dan 1867. godine skinuta sa Beogradske tvrđave na Kalemegdanu.

Turski zapovednik Ali Riza-paša tri meseca ranije, 19. aprila 1867, uručio je ključeve Beograda i drugih važnih gradova Srbije knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na Beogradskoj tvrđavi, pored srpske trobojke, ostala da se vijori i turska zastava.

Predaja ključeva grada se odigrala na Kalemegdanu, a tačno mesto ovog događaja danas je obeleženo spomenikom.

Sredinom marta 1867. knezu Mihailu je u Carigradu turski sultan dao ferman o predaji gradova – Beograda, Smedereva, Šapca i Kladova. Ovaj dokument svečano je predstavljen 19. aprila na Kalemegdanu.

Tog istorijskog dana 1867. godine, na crvenom svilenom jastučetu, u Donjem gradu na Kalemegdanu, turski upravnik grada Ali Riza-paša predao je ključeve grada Beograda srpskom vladaru.

Predaja je bila praćena 21 topovskim pucnjem, a srpski barjak se posle skoro četiri veka ponosno zavijorio na Kalemegdanu.

Toj počasti su prisustvovali srpski velikodostojnici, predstavnici zemalja velikih sila, predstavnici i srpske i turske vojske, kao i celokupnog građanstva prestonice.

Međutim, na tvrđavi se pored srpske i dalje vijorila turska zastava, ali je srpska straža zamenila tursku.

Poslednji odred turske vojske napustio je Beograd 24. aprila 1867, a dan kasnije grad je napustio i poslednji turski komandant beogradske tvrđave Ali Riza-paša.

Period turske vladavine ispisao je mnoge stranice naše istorije, i danas građani glavnog grada često mogu da osete orijentalni duh Beograda.

Tekst: 24sedam.rs
Foto: Nova Iskra

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *