5 Jula, 2024
HrvatskaNaslovnaTurizam

La Štruk u Zagrebu – Štrukle za National Geographic, Vogue i New York Times

“DANAS nam je 10 godina. Glavna ideja je bila napraviti nešto što volimo te učiniti Zagreb malo boljim s nama nego bez nas. Hvala svim našim zaposlenicima koji su nam pomogli da u tome i uspijemo”, napisali su iz La Štruka u objavi na Facebooku 8. travnja, a početkom ove godine objavili su i kako su u 2023. napravili više od 200 tisuća štrukla.

“Htjeli smo napraviti nešto što je Zagreb odavno trebao imati, ali nije imao. Općenito smo mi, kao grad i kao država, jako deficitarni s autentičnim stvarima. Nismo imali mjesto gdje se mora otići i to nam je bilo nevjerojatno”, započinje Igor naš razgovor.

Kaže kako su Belgijci od pomfrita napravili čudo, a mi nismo uspjeli ni od čega, pa im je na pamet pala ideja da bi trebali ponuditi nešto što je jako autentična stvar.

“Imamo mi, s obzirom na geografsku poziciju, hrane koja dolazi i od Turaka pa neka jela dijelimo i sa Srbijom i s Bosnom, a imamo i austro-ugarskih. Međimurska gibanica je, primjerice, odlična, no Slovenci imaju nešto vrlo slično pod nazivom prekmurska gibanica, tako da su i dalje štrukli nekako najautentičnije jelo kad se govori o kuhinji u ovom dijelu zemlje”, kaže.

Rekli su si: “Ok, ajmo to ponuditi strancima i moraju to probati kad dođu ovdje.” Nije da u Zagrebu ili Zagorju za pojesti nije postojalo štrukla, govori nam Igor, pa kao primjer navodi one iz Esplanade koji su “bili izvrsni, a i još uvijek su”. Dodaje kako ih je uvijek bilo i po drugim restoranima, ali mjesečno se prodavalo tek dvadesetak porcija.

Ovaj je trojac potaknut upravo tim otvorio La Štruk. Lokaciju su, kaže, našli sasvim slučajno, no svakako su ciljali da to bude centar grada. Na adresi Skalinska 5, u ulici okomitoj na za turiste atraktivnu Tkalčićevu, nalaze se od samog početka.

“Lutali smo okolo tjednima, mjesecima, i tu je slučajno jedan gospodin izlazio van, a ovaj je prostor bio oblijepljen novinskim papirom. Preko njega smo došli do kontakta drugog, trećeg, četvrtog i tako konačno došli do vlasnika i ušli u 23 kvadrata, opisuje nam suvlasnik La Štruka same početke.

Od početka im je krenulo, govori, i nisu nikad išli u minus, a puno ih je pogurao Trip Advisor za koji misli da je tada čak bio vrjedniji nego danas.

Izbili su na prvo mjesto kao preporuka gdje otići jesti u Zagrebu i tamo se zadržali godinama, pa im je to puno pomoglo, a onda su počeli dolaziti razni mediji, od National Geographica, američkog Voguea i Ellea, New York Timesa, Washington Posta i Lonely Planeta. Kad su ih svi oni uvrstili u svoje vodiče i tako pokrenuli lavinu, i u La Štruk su počeli dolaziti ljudi iz cijelog svijeta.

Da su uspjeli svakako potvrđuje i činjenica kako su proslavili deseti rođendan kao jedno od nezaobilaznih mjesta za sve turiste koji posjete Zagreb, ali i domaće koji se zažele njihovih sad već kultnih štrukli za koje su nam davno dali recept, no ovog puta su nas počastili tako da su nas pustili u kuhinju kod njihove majstorice Kristine koja nam je pokazala kako nastaju štrukli koji su postali jedan od simbola Zagreba.

Tekst: index.hr
Foto: facebook.com/LaStrukZagreb

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *