24 Jula, 2024
BalkanSrbijaTurizam

Tavničko jezero u Novoj Varoši – skriveni mir prirode na jugoistoku Zlatibora

Tavničko jezero, smešteno na Murtenici, predstavlja izuzetan dragulj prirode u jugoistočnom delu planine Zlatibor. Ovo tirkizno plavo remek-delo nastalo je u oknu nekadašnjeg rudnika magnezita i danas očarava posetioce svojim čistim vodama i netaknutim prirodnim okruženjem. Oko jezera se uzdižu litice, pružajući dodatnu zaštitu od vetrova i čineći ga idealnim mestom za opuštanje i uživanje u prirodi.

Jezero se prostire u Draglici, teritoriji opštine Nova Varoš, udaljenoj 24 km od centra Zlatibora. Nastalo je u kopu magnezita pre tridesetak godina, kada su rudari završili sa iskopavanjem, a planinski potok je brzo popunio okno, stvarajući ovo čarobno mesto. Dimenzije jezera su impresivne, sa dužinom od 70 metara, širinom od 40 metara i najvećom izmerenom dubinom od 8 metara. Dva stalna izvora dodatno obogaćuju vodu jezera.

Na nadmorskoj visini od 1000 metara, Tavničko jezero pleni svojom tirkizno plavom vodom, koja je zbog zaštite od vetrova i talasa idealna za kupanje u poređenju sa okolnim jezerima. Teren oko jezera je kamenovit, a strmim liticama ograničen je pristup vodi samo na nekoliko mesta. Iako je jezero poribljeno, pecanje je zabranjeno, pridodavši mirnom okruženju dodatnu notu očuvane prirodne ravnoteže. Tavničko jezero ne samo da pruža spektakularne pejzaže već i poziva posetioce da otkriju skriveni mir prirode na jugoistoku Zlatibora.

Tekst: turizam.org
Foto: turizam.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *