8 Jula, 2024
AktuelnoSrbijaTurizam

Last minut ideje gde za 1. maj: Šest najboljih izletišta u Srbiji

Prvi maj u Srbiji tradicionalno se obeležava pravljenjem roštilja, a kako su ove godine neradni dani od 1. pa sve do 6. maja, mnogi su već rezervisali apartmane i vikendice na popularnim destinacijama ili organizovali put u inostranstvo.

Ukoliko niste to uradili, jednodnevni izlet ne koji se možete uputiti ujutru i vratiti na kraju dana, može biti dobar izbor. Donosimo vam spisak destinacija do koji možete doći brzo i lako i uživati u prelepoj prirodi, bilo da putujete sa društvom ili sa decom i porodicom.

Gde za 1. maj u Srbiji?

Bojčinska šuma kod Beograda

Ukoliko ne želite da putujete daleko od Beograda, vaša destinacija mogla bi da bude Bojčinska šuma. Nalazi se u opštini Surčin, pa je Beograđanima dostupna i gradskim prevozom, tačnije linijom 605 koja polazi sa Bežanije sa Ledina, prolazi kroz Surčin, Jakovo i Boljevce pre nego što stigne u Progar, naselje koje je nabliže obodu ove šume. Za one koji idu automobilom, trasa je ista, a tokom letnjih meseci dostupna je i brodićem javnog prevoza koji polazi iz Bloka 45 i plovi Savom do Progara.

Ova šuma jedna je od najposećenijih lokacija u Beogradu, a posetiocima je na raspolaganju trim staza dužine 2 km sa 16 prepreka, vožnja fijakerom i jahanje na lipicanerima konjičkog kluba „Bojčin“.

Palić

Za one koji su spremni da sednu u kola i putuju negde dalje od Beograda, tu je Palić na krajnjem severu naše zemlje. Palićko jezero je sjajan izbor jer ujedno možete obići i Suboticu (ili “srpsku Barselonu” kako još zovu ovaj grad) koja je udaljena tek 8 km.

Ali, postoji još razloga da vaš izbor za 1. maj bude Palić. Ovaj datum ima poseban značaj, jer se upravo tada otvara turistička sezona. Tada Palić postaje veliki luna park i restoran pod otvorenim nebom, a možete uživati u čitavom nizu kulturno-zabavnih manifestacija, pa čak i bazaru rukotvorina.

Srebrno jezero

Ako biste najradije roštiljali pored vode, dobar izbor moglo bi da bude Srebrno jezero.

Srebrno jezero se nalazi nedaleko od Velikog Gradišta u istočnoj Srbiji, na oko 110 km od Beograda. Ova popularna destinacija čest je izbor za produžen odmor ili praznike i to nije slučajno. Na Srebrnom jezeru pored Požarevačke plaže, koja je poznata po postepenom i blagom nagibu pri ulasku u vodu, na raspolaganju vam je čitav niz drugih aktivnosti.

Belocrkvanska jezera

U neposrednoj blizini grada Bela crkva, nalaze se veštačka jezera sa šljunkovitim obalama. Ima ih sedam jezera, i vrlo su popularan izbor za pravljenje roštilja ili boravak u prirodi sa decom.

Najveće je i najbolje opremljeno jezero je Gradsko jezero koje ima i deo plaže koji je betoniran. Na ovom jezeru prosečna dubina jezera je 3 metra. Oko 200 metara dalje nalazi se Vračevgajsko jezero koje je nešto pliće, sa dubinom oko 2 metra. Ove jezero takođe je dobro opremljeno, ima šljunkovite plaže, ali i brojne terene za košarku, tenis, trim stazu i dečija igrališta.

Krupajsko vrelo

Da li ste čuli za Krupajsko vrelo? Mali skriveni raj u Homoljskom kraju jedna je od nalepših destinacija koje možete obići u Srbiji.

Krupajsko vrelo smešteno je između sela Milanovac i Krupaja, oko 35km od Žagubice. Ako dolazite iz Beograda udaljeno je oko 160 kilometara, dok je od Niša udaljeno oko 120 km.

Na ovom čarobnom mestu nastaje Krupajska reka koja se kasnije uliva u Mlavu. Vrelo se nalazi na nadmorskoj visini od 220 m, a temperatura vode kreće se od 9 do 11 stepeni Celzijusa.

U okolini Krupajskog vrela možete nalaze se i manastir Manasija i Resavska pećina, pa dan možete planirati i tako da obiđete i ove lokacije.

Zlatar

Ako ste za planinsku varijantu, ali ne biste baš gužvu kakva se očekuje na Kopaniku i Zlatiboru, dobar izbor je Zlatar. Ova planina može da se pohvali prelepom i netaknutom prirodom, kao i Zlatarskim jezerom, pa je idealna destinacija za one koji bi nakon roštilja da pešače ili planinare. Takođe, ima i biciklističku stazu.

Predlog je da izaberete rutu koja vas vodi do nekog od brojih vidikovaca sa kojih se pruža sjajan pogled. Tu su vidikovac Zlatar, zatim Ravni krš, Molitva, Savina stolica i Hodžina stena.

Tekst: n1info.rs
Foto: vojvodina.go.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *