19 Juna, 2024
BalkanCrna GoraTurizam

Crno Jezero u Crnoj Gori – gorske oči Durmitora neobičnog imena

Crno Jezero spada među najpoznatija crnogorska jezera na Balkanu, a nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Durmitor, na nadmorskoj visini od 1442 m. Ovo ledničko jezero sa misteriznim imenom se sastoji iz dva dijela – Velikog i Malog jezera, međusobno povezanih uzanim zemljouzom.

Crno jezero je smešteno na tri kilometra jugozapadno od Žabljaka, sa kojim je povezano asfaltnim putem. Najveće je i najpoznatije jezero Durmitora i drugo po površini među planinskin jezerima Crne Gore i jedan od simbola ovoga kraja. Nalazi se ispod Međeda, kao čuvara i zaštitnika, i zaodenuto je gustim četinarima, koji se zajedno sa Međedom ogledaju u njegovim modro zelenim dubinama.

Kada sneg počne da se topi ispod njega izbije snažno vrelo ČELINA, bučno se stropoštavajući belim slapovima u jezero. Sastavljeno je od dve vodene površine, tzv. Malog i Velikog jezera, odvojene uskom površinom kopna, zvanog “struga”. Nadmorska visina jezera je 1418. metara. Malo jezero je duboko 49.1, a veliko 24.5 metara. Temperatura vode leti prelazi 22 stepena, tako da je u toku vrelih letnjih meseci ovo jezero pravi raj za kupače.

Tekst: durmitor.rs
Foto: hpdsokolzagreb.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *