3 Jula, 2024
AktuelnoNa današnji dan

16. aprila 1992. košarkaši “Partizana” postali prvaci Evrope

Na današnji dan, 16. aprila 1992. godine, košarkaši beogradskog “Partizana” u Istanbulu postali prvaci Evrope.

Košarkaški klub Partizan iz Beograda je najtrofejniji srpski košarkaški klub i jedan od najboljih košarkaških klubova bivše SFRJ. Tokom svog postojanja osvajao je brojne trofeje: nacionalno prvenstvo 17 puta, nacionalni kup 11 puta, regionalnu Jadransku ligu 4 puta, kup Radivoja Koraća 3 puta.

Međutim, najvažniji trofej u svojoj bogatoj istoriji Partizan je osvojio 1992. godine u Istanbulu. Bio je to tadašnji Kup evropskih šampiona. Trojkom kapitena Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi meča pobeđen je španski Huventud sa 71:70. Tako je Partizan postao prvi srpski ,odnosno četvrti jugoslovenski klub (K.K. Bosna Sarajevo, K.K. Cibona Zagreb, K.K. Jugoplastika/ POP 84 Split) koji se popeo na evropski košarkaški vrh.

Podvig košarkaša Partizana predstavljao je poslednji sportski uspeh predstavnika zemlje koja se uveliko raspadala i koje nije više bilo na karti sveta. Najblistavija sezona u istoriji kluba upotpunjena je osvajanjem domaćeg šampionata i Kupa. Bio je to kraj jedne sportske bajke. Odmah posle istanbulskog trijumfa najbolji bekovski par Evrope Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović preselio se u Italiju. Otišli su upravo u klubove koje su pobeđivali tokom svog “pohoda na Evropu” – Đorđević u Filips, a Danilović u Knor. Odlazak velikog tandema bio je nenadoknadiv gubitak.

Nažalost, Partizan je uskoro bio grubo sprečen da brani titulu prvaka Evrope. Zbog sankcija koje su isključile jugoslovenski sport iz svih evropskih i svetskih takmičenja, Partizan nije dobio pravo da kao zvaničan evropski prvak učestvuje u Evropskoj ligi. Usledili su teški dani kako za Partizan, tako i za naš sport u celini.

“Božija ruka” Saleta Đorđevića je donela srpskoj klupskoj košarci za sada jedinu evropsku krunu i zauvek promenila život tadašnjoj generaciji “crno – belih” košarkaša. Bila je to kruna svih uspeha trofejnih generacija Partizana, koje su pre istorijske titule evropskog prvaka osvojile tri Kupa Radivoja Koraća i učestvovale na završnom turniru tadašnjeg Kupa šampiona u belgijskom Ganu.

Trijumf na Bosforu 1992. godine lansirao je u evropsku košarkašku orbitu nekoliko sjajnih igrača. Đorđević, Danilović, Rebrača i Lončar su tokom čitave te decenije na naše veliko zadovoljstvo dominirali klupskom i naročito reprezentativnom košarkaškom scenom.

Tekst: savremenisport.com
Foto: zurnal.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *