5 Jula, 2024
BalkanBosna i Hercegovina

Livanjski konji – divlja ljepota, jedina te vrste u Evropi, koju niko ne čuva

Na obroncima planine Cincar, između Livna i Kupresa, na zapadu Bosne, nekoliko stotina divljih konja živi pod otvorenim nebom. Taj prirodni fenomen ne može se vidjeti više nigdje na evropskom kontinentu. Slobodno žive na stotinjak i više kvadratnih kilometara divljine, u koju malo ko zalazi, pa tako rastu i obitavaju u netaknutoj prirodi, prehranjuju se planinskom travom i piju vodu iz bistrih potoka. Oni upućeniji kažu da su to potomci konja koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća otišli u planine, u svojevrstan egzodus pred traktorima, koji su ih zamijenili u drvnoj industriji. Ipak, oni stariji pričaju da su divlji konji i ranije krasili cincarska prostranstva i visoravan Kruzi iznad Livna.

Svima je u interesu da divlji konji budu zakonski zaštićeni. Krda tih lijepih životinja su atrakcija kakvu je nemoguće vidjeti u bilo kojem drugom dijelu Starog kontinenta. Veliki broj ljudi, koji je i ranijih godina pokazivao interes da se uključi u aktivnosti zaštite konja, dokaz je da te životinje nisu samo puki turistički potencijal, nego neprocjenjivo blago za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Ako to, pored lokalnih vlasti, konačno shvate i institucije na višim nivoima, divlji konji na livanjskom platou postali bi briga cijele zajednice. Tako bi mogli, slobodno i bez opasnosti za sigurnost, lutati planinskim pašnjacima i visoravnima, i dalje očaravajući sjajem i ljepotom ljude koji bi namjenski dolazili da ih gledaju, ali i one koji imaju sreću da taj neponovljivi prizor slučajno vide prolazeći prostranstvima livanjskog kraja nekim drugim poslom i namjerom.

Tekst: balkans.aljazeera.net
Foto: riopricesaputovanja.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *