5 Jula, 2024
AktuelnoHrvatska

U Zoo vrtu Zagreb rođeno mladunče vrste izumrle u prirodnim staništima

U Zoološkom vrtu u Zagrebu nakon 18 godina na svet je došlo izuzetno dragoceno mladunče sabljorogog ili saharskog oriksa, a reč je o vrsti koja je bila izumrla u prirodnim staništima, ali je očuvana zahvaljujući uzgoju u zoološkim vrtovima.

Iz Zoološkog vrta Grada Zagreba su saopštili da su majka i žensko mladunče dobro i da imaju adekvatne uslove.

Mama mladunčeta ima dve godine i devet meseci, a u Zagreb je stigla sa severa Poljske, iz Gdanjska.

“Reč je o dragocenoj jedinki. Naime, sabljorogi oriksi uključeni su u Evropski uzgojni program. Ta je vrsta svojevremeno izumrla u prirodi, ali zahvaljujući uzgoju u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima, uspešno je vraćena u prirodu severne Afrike“, objasnio je Damir Skok, direktor Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Prvi sabljorogi oriksi u Zagreb su stigli 2.000, a dve godine kasnije na svet je došlo i prvo mladunče u Zoološkom vrtu.

Sabljorogi ili saharski oriksi jedina su vrsta oriksa kojoj rogovi idu unazad. Rogove imaju i mužjaci i ženke. Većina krzna im je bela, a vrat i grudi su im smeđi. Graviditet (trudnoća) kod oriksa traje oko 8,5 meseci, a mladi imaju smeđe krzno.

Zahvaljujući programima povratka sabljorogih oriksa u prirodu, sada te životinje nastanjuju neke nacionalne parkove Tunisa, Maroka i Senegala.

Tekst: n1info.rs
Foto: ZOO Zagreb

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *