25 Oktobra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

27. marta 1941. u Beogradu izveden vojni puč. “Bolje rat nego pakt. Bolje grob nego rob”

Na današnji dan, 27. marta 1941. godine,  posle pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, u Beogradu je vojnim udarom svrgnut regent princ Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

27. marta 1941. na beogradske ulice su izašle hiljade demonstranata uzvikujući i noseći parole “Bolje rat nego pakt”, “Bolje grob nego rob”. Zaverenici su predali vlast maloletnom kralju Petru II Karađorđeviću i osnovali Vladu na čijem čelu se našao jedan od njih, komandant Vojnog Vazduhoplovstva general Dušan Simović, a za potpredsednika vlade akademik Slobodan Jovanović.

Istupanje Jugoslavije iz Trojnog pakta je izazvalo odlaganje planiranog nemačkog napada na SSSR za 38 dana, sa 15. maja na 22. jun 1941. godine. Nemci su već bili započeli prebacivanje oklopnih divizija ka Rusiji, ali čim su saznali za “srpski prevrat”, taj pokret je obustavljen.

Datum se smatra jednim od najvažnijih u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji 20. veka i slavi se kao početak suprotstavljanja fašizmu u Drugom svetskom ratu.

Tekst: sr.wikipedia.org
Foto: sr.wikipedia.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *