14 Aprila, 2024
BalkanSrbijaTurizam

Pećinska crkva na Staroj planini jedinstvena na svetu zbog freske”Ćelavog Isusa”

Jedino mesto na celom svetu u kome se može videti freska na kojoj je Isus Hristos prikazan drugačije, nalazi se upravo u selu Rsovci kod Pirota. Staroplaninsko selo sa nešto manje od dve stotine stanovnika, nadaleko je poznato po pećinskoj crkvi posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Okarakterisana kao Spomenik kulture, Petrova crkva, kako se još ova svetinja u selu Rsovci naziva, krije jednu misteriju, koja još uvek nije razrešena.

Jedino mesto na celom svetu u kome se može videti freska na kojoj je Isus Hristos prikazan drugačije, nalazi se upravo u ovom selu.

Uz to, u Rsovcima se nalazi i prirodna retkost, u vidu stabla crnog bora, koje je pod zaštitom, navodi „Vikipedia“.

Mada postoje i druge pećinske crkve na tlu naše zemlje, ona koja se nalazi u ataru sela Rsovci je jedinstvena.

Freska znana i pod nazivom Ćelavi Isus razlog je zbog koga je ova pećinska crkva posebna.

Ne samo da je na njoj Isus prikazan na potpuno drugačiji način, već je prikazan „u budističkoj odeždi u osmougaonoj mandorli ili zvezdi“, naveo je srpski fotograf i novinar Dragan Bosnić u svom delu „Čudesna Srbija“.

Kako je pomenuti autor objasnio, nema sigurnih podataka o tome kada je ova, posve neobična freska nastala. Jedna od mogućnosti jeste da su za nastanak ove freske zaslužni monasi sa Sinaja, koji su u to doba boravili u ovoj isposnici u vreme vladavine srpskog kneza Lazara. U to vreme „isposnice kao hramovi nisu bile podložne episkopskim kanonima, pa se veruje da su lik Isusa nacrtali na steni sami isposnici iz Pećinske crkve“, navedeno je u pomenutom delu.

Bilo kako bilo, do danas nema preciznih podataka o tome ko je naslikao ovu fresku i zbog čega na takav način, ali postoje pretpostavke da je nastala još tokom 13. ili 14. veka.

Tekst: ona.telegraf.rs

Foto: lepotesrbije.alo.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *