23 Jula, 2024
AktuelnoZanimljivosti

Kako je jedan lekar iz Palestine postao omiljeni među Pančevcima?

Kad su u jesen 2023. godine saznali da u seosku ambulantu dolazi novi lekar, meštani Jabuke kod Pančeva nisu ni slutili da će to biti doktor Ahmed Hijazi, mladi Palestinac koji je studije medicine završio u Beogradu i Novom Sadu i već dve godine radi gde god je potrebno.

Pošto je želeo da pomogne narodu koji ga je, kaže, prihvatio kao svog, praksu je već obavljao u Pančevu, ali ga danas poznaju i stanovnici Starog Tamiša, gde dodatno radi dva dana nedeljno.

U ambulanti u selu Jabuci krajem 2023. godine je počeo da radi mladi doktor Ahmed Hijazi, poreklom iz Palestine. Nakon završenih studija medicine, ovo mu je bio prvi posao i uprkos malim poteškoćama sa srpskim jezikom, dobro se uklopio u kolektiv i rad sa pacijentima.

Ahmed Hijazi iz Palestine došao je da studira u Srbiju jer je i njegov otac pre 30 godina imao to iskustvo i lepe uspomene na našu zemlju. Dopao mu se kolektiv, medicinske sestre i iskusniji lekari, koji su ga prihvatili kao člana porodice. A svoj posao obožava.

– Znate, ja sam iz Palestine, tamo stalno imamo problema, rat. Video sam jednog lekara, koji je tamo heroj, radi non-stop i od tad sam hteo da budem kao on – navodi Ahmed Hijazi, lekar.

Ahmed još uvek usavršava srpski jezik, kaže da je težak i u početku je bilo malo problema da se dobro razume sa pacijentima, ali sada su se svi navikli.

“Bilo mi je malo neobično što je stranac, na prvi pogled, ali smo se upoznali, raspričali”, kaže pacijentkinja.

Dodaje: “Utisci su super”.

“Prijatan je čovek, što je dobro za pacijenta. Pacijentu je jako važno da je lekar prijatan, da hoće da razgovara. To je jako dobro”, smatra anketirana.

Kolege za mladog doktora kažu da je profesionalan i posvećen.

– On je spreman da radi, on uči, kao i svi mladi doktori. Mi se trudimo da mu pomognemo na sve moguće načine, i on se trudi i naravno da je odličan. Pacijenti ga vole i sve više traže da dolaze kod njega – ističe dr Slavica Borković, iz Zdravstvene stanice Jabuka.

Dva puta nedeljno Ahmed radi i u ambulanti Stari Tamiš.

– Tamo je u početku bilo četiri pacijenta, a sad ih je 17. Svi me znaju i više dolaze kod mene na pregled i baš mi je drago zbog toga – zaključuje Ahmed Hijazi.

Za sada on nije siguran šta će mu biti specijalizacija. Želi prvo da stekne iskustvo sa različitim pacijentima, ali najviše mu se dopada da bude upravo lekar opšte prakse.

Tekst: blic.rs/prva.rs

Foto: kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *