25 Juna, 2024
BalkanSrbijaTurizam

Reka Vrelo (365m) – najkraća reka u Srbiji i jedna od najkraćih u Evropi

Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare. Dugačka je samo 365 metara što je čini jednom od najkraćih reka u svetu. Zbog njene dužine (isti broj metara kao i dana u godini) mnogi je zovu i Godina, odnosno kažu da je duga godinu dana.

Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah.

Iako kratka, ima sve karakteristike većih reka – veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva mosta. Na njoj se nalaze dve hidrocentrale, od kojih je jedna pokrenuta još 1927. godine.

Reka Drina sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskih čuda u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

Tekst: 24sedam.rs

Foto: Profimedia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *