14 Aprila, 2024
BalkanBosna i HercegovinaTurizam

Kušlat džamija – jedna od najstarijih i najunikatnijih džamija u BiH

Kušlat džamija je smještena između sela Drinjača i Konjević Polje u istočnoj Bosni i Hercegovini, Kušlat džamija stoji visoko na stjenovitoj litici, prkoseći gravitaciji i vremenu. Izgrađena između 1460. i 1480. godine, džamija je bila duhovni svjetionik generacijama Bošnjaka koji su prenosili priče i legende o njenom čudesnom stvaranju i trajnom značaju.
Kušlat džamija se smatra jednom od najstarijih i najunikatnijih džamija u Bosni i Hercegovini. Njegov položaj na strmoj litici otežava pristup, a posjetitelji moraju pješačiti kroz šumu i penjati se uskom stazom da bi došli do nje.
Nažalost, tokom rata u BiH 1990-ih, džamija je bila teško oštećena i gotovo uništena. Samo predanošću i velikodušnošću lokalnih dobročinitelja vraćen joj je stari sjaj 2014. godine. Proces restauracije je bio izazovan, budući da se građevinski materijal morao prevoziti traktorom i kamionom do podnožja litice, a zatim na konjima do same džamije. Ipak, krajnji rezultat je bio vrijedan truda, jer Kušlat džamija ponovo stoji kao dokaz otpornosti i vjere bošnjačkog naroda.
Danas posjetitelji iz cijele Bosne i Hercegovine dolaze da se dive zadivljujućoj arhitekturi Kušlat džamije i panoramskom pogledu na okolnu prirodu. Oštri toranj i elegantni minaret džamije vidljivi su kilometrima daleko, mameći putnike da priđu bliže i dožive njezinu mirnu atmosferu.
Historičari su dokumentovali da je mjesto džamije prvobitno bilo tvrđava i vojno uporište koje je kontroliralo drevni rimski put od Srebrenice do Zvornika i dalje. Samu džamiju su vjerovatno sagradili osmanski vojnici koji su bili stacionirani na tom području tokom 15. stoljeća.
Tekst: Facebook/Zanimljivosti
Foto: Facebook/Zanimljivosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *